niedziela, 20 stycznia 2013

Ciasto Ambasador

 













Ciasto czekoladowe uwielbiam od zawsze i to w rozmaitych postaciach, więc każdy nowy przepis muszę natychmiast przetestować. Tak samo było i tym razem, mięciutkie ciasto z  kruchymi, chrupiącymi kleksami bezy kokosowej to jak dla mnie połączenie doskonałe... Zapraszam do skosztowania:-)


























Składniki:

    Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek
  • 3 białka

W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao, wodę i wszystko razem zagotowujemy. Gdy masa przestygnie dodajemy zmącone żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Całość dokładnie mieszamy.

   Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Białka ubijamy z 1 szkl. cukru, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę, na nie wykładamy kleksy bezy kokosowej i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 45 minut.
     
              Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz