czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto z cytrynową pianką i bananami



 Bardzo smaczne połączenie biszkoptu, bananów i pianki cytrynowej, ciasto jest lekkie i delikatne, w odróżnieniu od panujących ostatnio na naszych stołach karnawałowych smakołyków:-) można się nawet pokusić o nazwanie go orzeźwiającym.      

  























A jeśli mowa o karnawałowych smakołykach... to w kolejnym poście faworki;-) Już dziś zapraszam.

Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 łyżka octu
  • 25 dag mąki 
  • 25 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka z octem, gdy się dobrze połączą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20 min.


Pianka cytrynowa:
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szkl. wody

dodatkowo:
  • 6 bananów
  • sok z cytryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej wystudzone tężejące galaretki. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, lub blendujemy (ja zblendowałam) i dodajemy do śmietany. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały i układamy na zimnym biszkopcie, na wierzch wylewamy piankę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 h.
         Smacznego!

2 komentarze:

  1. ooo! to jest to co bym teraz zjadła! Zapisuję sobie jako pierwsze w kolejce do zrobienia! Dam znać jak wyszło :D Olie.

    OdpowiedzUsuń