sobota, 12 stycznia 2013

   Ciasto na maślance







Proste i szybkie do zrobienia ciasto do którego nie trzeba nawet brudzić zbyt wielu naczyń, wystarczy tylko miska i mikser. Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie, można do niego wykorzystać owoce sezonowe lub mrożone, ja użyłam jabłek.



















Składniki:

 Ciasto:

  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szkl. oliwy
  • 1 szkl. maślanki
  • 4 sporej wielkości jabłka

Jajka ucieramy z cukrem, wlewamy oliwę i maślankę, gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

Kruszonka:

  • 1 szkl. mąki 
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki masła

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.

Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylewamy ciasto, na nie wykładamy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki jabłka (lub inne dowolnie wybrane owoce). Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C.

            Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz