środa, 23 stycznia 2013

Orzechowiec

























Orzechy i miód to zestaw zdecydowanie bożonarodzeniowy, no ale cóż zrobić kiedy miesiąc po świętach nie mamy go dość i nabieramy ochoty na słodkie i pełne orzechów ciasto... Nie pozostaje nic innego jak zamknąć się w kuchni i wyczarować takie oto orzechowe cudo.


























Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, podzielić je na 2 części i wyłożyc nim 2 równe, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą blaszki.

Masa orzechowa:
  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag cukru
  • 0,5 kostki margaryny Kasi

W rondelku podgrzać margarynę, wsypać cukier i dodać miód, na końcu wrzucić orzechy i całość doprowadzić do wrzenia. Gotową, jeszcze gorącą masę orzechową wyłożyć równomiernie na jedną część ciasta i piec je w temp. 180 stopni C przez 20 min. Drugą część ciasta upiec samą.

Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny Kasia 

1 szkl. mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić składniki budyniu: cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Całość wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje-wystudzić. Margarynę rozetrzeć i dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu. Tak powstałym kremem przełożyć upieczone placki. Ciasto musi trochę zmięknąć więc najlepsze jest po 1-2 dniach.

                Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam te ciasto. Najlepsze robi babcia mojego małżonka ! O.

    OdpowiedzUsuń