niedziela, 10 lutego 2013

Ciasteczka z sercem

























Pyszne, kruche ciasteczka, przekładane powidłami śliwkowymi (własnej roboty), idealne do walentynkowej kawy wypitej z kimś bliskim. Na ich przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale czego się nie robi dla ukochanej osoby...

























Składniki:

  • 10 dag margaryny
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania ciasteczek
  • powidła do przekładania

Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy, by dokładnie się połączyły. Jeżeli ciasto mocno się klei podsypujemy je mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, z jednej wykrawamy ciastka pełne, a z drugiej ciastka z dziurką (ja użyłam specjalnych foremek, ale można też wykorzystać np. szklankę i kieliszek, tylko wtedy nie uzyskamy ciastka z sercem). Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 min. w temp. 180 stopni C. Gdy wystygną, całe ciasteczka smarujemy powidłami, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką i dociskamy, posypujemy cukrem pudrem.
             Smacznego!

1 komentarz:

  1. śliczne, na pewno zrobię w najbliższym czasie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń