niedziela, 3 lutego 2013

FAWORKI



Tradycyjne karnawałowe faworki, pyszne i kruche- nic więcej nie trzeba dodawać:-)


























Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 5 jajek 
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny (rozpuszczonej i wystudzonej)
  • olej do smażenia

Mąkę zagnieść z jajkami i rozpuszczoną margaryną, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, na końcu wlać śmietanę i wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować je na cienki placek, kroić w wąskie paski, nacinać je na środku i formować faworki. Faworki smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu a następnie odsączyć na papierowym ręczniku, kiedy ostygną posypać je obficie cukrem pudrem.
          Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz