środa, 6 lutego 2013

Pieczeń z papryką



Często w mojej kuchni wykorzystuję mięso mielone, są tysiące sposobów żeby zrobić z niego coś pysznego: zapiekanki, sos do spaghetti, lasagne, kotlety,       pulpety ... itp. Ostatnio zrobiłam pieczeń. To danie wcale nie jest czasochłonne, a wygląda znacznie efektowniej niż zwykłe kotlety i myślę też, że jest bardziej dietetyczne i zdrowsze niż one, bo przecież pieczemy je w piekarniku, a nie smażymy w tłuszczu na patelni. Do pieczeni dodałam: czerwoną paprykę, dymkę i zieloną pietruszkę, wyglądała bardzo kolorowo i apetycznie, a w połączeniu z sosem tzatziki który do niej przygotowałam smakowała wyśmienicie. Taka pieczeń nadaje się nie tylko na niedzielny obiad, jest także doskonała na kanapki:-)  


























Składniki:

         Pieczeń:
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek dymki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn, tymianek,mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
Papryki myjemy,usuwamy nasiona i kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy ją na sito, przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i starannie odsączamy. Mięso wkładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy: posiekany czosnek, dymkę zeszkloną na łyżce masła, bułkę tartą, paprykę i natkę pietruszki.Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy. Formę keksową smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy do niej mięsno-warzywną masę. Wierzch wyrównujemy łyżką i smarujemy olejem. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 min.

         Sos tzatziki:
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 250 g twarogu mielonego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki
  • sól, pieprz
Do miski wrzucamy ser, śmietanę i dokładnie mieszamy. Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do masy serowo-śmietanowej. Całość doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i przyprawą tzatziki.
             Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz