sobota, 16 lutego 2013

Sernik z jagodami



Sernik według tego przepisu (wyszukanego w jakiejś gazecie) piekłam już kilka razy, ale zawsze był on z dodatkiem mrożonych wiśni i spodem z kakaowych ciastek. Tym razem miało być tak samo, jednak gdy poszłam do sklepu po niezbędne produkty okazało się, że zabrakło mrożonych wiśni, a kakaowe ciastka się skończyły. Pogoda ostatnio nie zachęca do dłuższych spacerów i nie chciało mi się iść szukać tych produktów w innym sklepie, więc kupiłam to co według mnie również pasuje do tego przepisu i tak powstał sernik z mrożonymi jagodami i spodem z ciasteczek maślanych. Ciasto jest dość ciężkie (ponieważ w masie serowej nie ma proszku do pieczenia) i nie jest zbyt słodkie, więc na pewno zasmakuje  tym z Was którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. 




Składniki:

    Spód:
  • 200 g ciastek maślanych
  • 70 g masła

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami, wyłóż nimi dno tortownicy, dociśnij i wstaw do lodówki.


   Masa serowa:
  • 300 g mrożonych jagód
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • kilka kropli esencji waniliowej

Odmrożone wcześniej jagody odsącz na sitku z nadmiaru soku. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odłóż 2 łyżki do dekoracji. Twaróg zmiksuj z jajkami i żółtkami, dodaj cukier, mąkę i aromat, wymieszaj mikserem. Na spód z ciastek przełóż 1\3 masy serowej, na nią 1\3 jagód i połowę czekolady. Na nią znowu 1\3 masy, 1\3 jagód i resztę czekolady. Ostatnia warstwa to ser i jagody. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez 1 godz. i 15 minut. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia i trzymaj w lodówce co najmniej 3 godziny. Posyp wiórkami czekolady.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. i kolejny do listy!
    Wygląda meeega apetycznie, a tym bardziej, że poznałam dziś cudowne właściwości jagód. :)

    OdpowiedzUsuń