wtorek, 5 marca 2013

Ciasto orzechowo-kokosowe



Orzechowo-kokosowy biszkopt przełożony kremem budyniowym i oblany kakaową polewą, to pyszne i delikatne, ale bardzo słodkie ciasto. Jeden kawałeczek w zupełności wystarczy do popołudniowej kawy żeby zaspokoić  zapotrzebowanie na cukier:-)




Składniki:

Ciasto:
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a gdy piana będzie błyszcząca dodać żółtka. Następnie po trochu, cały czas mieszając, wsypywać: zmielone orzechy, wiórki i proszek do pieczenia zmieszany z mąką. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części i wlać do 2 równych wyłożonych papierem do pieczenia blach. Piec 20 min. w temp. 180 stopni C. 

Krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 4  łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z budyniem, żółtkami i mąką ziemniaczaną-wlać do wrzącego mleka i mieszać tak długo aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać proszek na galaretkę-dokładnie rozmieszać. Gdy masa będzie zimna, zmiksować ją z margaryną.

Polewa kakaowa:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 1/2  łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
Margarynę wrzucić do rondelka-rozpuścić, wlać mleko, dodać cukier puder i kakao, całość doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Na jeden z placków wyłożyć krem budyniowy i przykryć go drugim plackiem. Ciasto udekorować polewą kakaową.
       Smacznego!

8 komentarzy:

  1. świetne to ciacho, pyszne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech, zjadłabym teraz do kawki takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, musi być pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne, zachęcam do wypróbowania przepisu:-)

      Usuń
  4. Na jaki orientacyjnie rozmiar blachy są te proporcje? Chciałabym je upiec w tortownicy (tylko taką blachę mam w ilości sztuk dwie) i zastanawiam się, czy powinnam zmniejszyć proporcje i o ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam to ciasto na blaszce o wymiarach 28x36 cm, myślę że żeby upiec je w tortownicy nie musisz zmniejszać proporcji, tylko piecz je 10-15 minut dłużej. Ja często tak robię gdy piekę ciasto z przepisu przewidzianego na blaszkę w tortownicy. Ciasto jest lekkie i delikatne, takie trochę bezowe, więc na pewno się uda:)

      Usuń