środa, 27 marca 2013

Pieguski bananowe z białą czekoladą




To kolejny przepis z książki o której pisałam w tym poście, po moich małych modyfikacjach :-) Nigdy wcześniej nie jadłam ciastek o tak intensywnym czekoladowym smaku. Niech potwierdzeniem moich słów będzie fakt, że do przygotowania 45 ciastek zużyłam 4,5 tabliczki czekolady. Ciastka wyszły przepyszne, aromatyczne i pełne bakalii, znikały z talerzyka w mgnieniu oka.



















Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. ciemnego niesłodzonego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 50 g mlecznej czekolady grubo posiekanej
  • 200 g białej czekolady grubo posiekanej
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskiej
  • 1 szkl. rodzynków

Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól do miski. Rozpuścić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. W drugiej misce utrzeć mikserem masło z brązowym i białym cukrem. Dodać rozduszone widelcem banany i esencję waniliową, starannie wyrobić. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wbić jajka i miksować jeszcze chwilę, wsypać suche składniki, posiekane czekolady, orzechy, rodzynki i wyrobić (ciasto będzie bardzo gęste). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować ciastka (najlepiej mokrymi dłońmi), układać je w 5 cm odstępach i piec przez 20 min. w temp. 190 stopni C aż ich brzegi się lekko przyrumienią. Ciastka przełożyć na metalową kratkę, by całkowicie wystygły.
Smacznego!


     

4 komentarze:

  1. tyle czekolady! muszą być cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ;) Jak ja kocham białą czekoladę ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. zazwyczaj pieguski są jasne z ciemną czekoladą, ale przyznam, że Twoja ,,odwrotna" wersja bardziej mi się podoba, bo wprost kocham białą czekoladę a tym bardziej zatopioną w kakaowym ciachu!

    OdpowiedzUsuń