sobota, 9 marca 2013

Torcik mandarynkowo-czekoladowy



Bardzo intensywne i bogate w smaku ciasto. Słodka masa z serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady; ciemny czekoladowo-migdałowy, lekko gorzkawy spód, a gdyby tego było mało ciasto jest nadziane i udekorowane  pysznymi kawałkami mandarynek gotowanych w słodkim syropie. Całość to idealne zestawienie smaków, aż żałuje, że to nie ja przygotowałam ten torcik, tylko zrobił go dla mnie mój Mąż jako niespodziankę z okazji Dnia Kobiet:-)



Składniki:

  Spód:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie płatków migdałowych

Gorzką czekoladę połam, wrzuć do rondelka i dodaj masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu żeby stopić i połączyć składniki. Migdały rozdrobnij w blenderze i wymieszaj z mąką. Roztrzep jajka i wlej do wystudzonej czekolady. Dosyp migdały z mąką i pomieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piecz 20 min. w temp. 180 stopni C.

  Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 6 mandarynek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)
  • 1 szkl. wody
  • 6 łyżeczek żelatyny

Mandarynki umyj, 2 pokrój na plastry, 2 obierz i podziel na kawałki, a z 2 pozostałych wyciśnij sok. Cukier z wodą podgrzej aż zrobi się syrop i włóż pokrojone w plastry mandarynki. Całość podgrzewaj 30 minut, a następnie wystudź w syropie. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj do mascarpone. Dołóż ubitą śmietanę i wsyp płatki migdałowe. Sok z mandarynek podgrzej i rozpuść w nim żelatynę, gdy ostygnie połącz go z masą. Na czekoladowy spód wyłóż kawałki mandarynek, a na nie wylej masę serową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem udekoruj torcik plastrami mandarynek z syropu.
      Smacznego!
   


2 komentarze: