środa, 10 kwietnia 2013

Bakaliowe trufelki



Chrupiące i pełne bakalii czekoladowe kuleczki doskonałe do popołudniowej kawy, które mają tylko jedna wadę...zawsze jest ich za mało, niezależnie od tego jak dużą ilość zrobię...;-)



Składniki:
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 6 herbatników
  • 1 łyżka masła
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła, wsypać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Z masy czekoladowo-bakaliowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w małych papilotkach (jeżeli takich nie macie to wystarczy blaszka wyłożona papierem do pieczenia, na której będziecie układać przygotowane kuleczki) i posypać je wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane trufelki włożyć na 1,5 godziny do lodówki aby dobrze stężały.
     Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co słodkie i bakaliowe, wiec Twój przepis zapisuję od razu!

    OdpowiedzUsuń