piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasto z musem truskawkowym



Uwielbiam ciasta z truskawkami, najlepiej oczywiście jeśli są to owoce świeże, pachnące, soczyste i prosto z krzaczka, wtedy wystarczy tylko upiec biszkopt, ułożyć na nim truskawki, zalać je galaretką i idealny deser gotowy. No ale jest dopiero wczesna wiosna, w sklepie już co prawda można kupić truskawki, wyglądają nawet zachęcająco, ale niestety dobrze wiem, że są nafaszerowane jakimś sztucznym paskudztwem i nie warto ich jeszcze jeść. Tak więc jeżeli o tej porze roku mam ochotę na ciasto z dodatkiem truskawek to wybieram te mrożone i robię z nich pyszny mus...




Składniki:

   Biszkopt:

Biszkopt przygotowałam według tego przepisu.

   Mus truskawkowy:
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 3 szkl. wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżeczek cukru

W dużym garnku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić mrożone truskawki i gotować tak długo aż się rozmrożą, gdy już będą trochę rozgotowane dodatkowo rozdrobnić je widelcem, wsypać galaretkę, całość dokładnie wymieszać i zagotować. W 1 szklance wody rozpuścić budynie, posłodzić je 5 łyżeczkami cukru i wlać do truskawek-zagotować. Przestudzony mus wylać na zimny biszkopt.

   Dodatkowo:
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 paczki kwadratowych herbatników
  • 200 ml śmietany zakwaszanej 18% ( + 3 łyżki cukru pudru )
  • kilka kostek startej, mlecznej czekolady do dekoracji

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów, wyłożyć ją na zimny mus truskawkowy, a na nią ułożyć herbatniki.                    
Śmietanę zakwaszaną dokładnie wymieszać z cukrem pudrem na gładki krem i posmarować nią herbatniki. Całość udekorować wiórkami startej czekolady i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Smacznego!

3 komentarze: