czwartek, 4 kwietnia 2013

Makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym



Na pewno każdy kto lubi szpinak ma swój własny sposób na przygotowanie takiego (albo bardzo podobnego) sosu do makaronu. Mój jest banalnie prosty, szybki i pyszny. A robię go tak...



Składniki:

  • 500 g dowolnego makaronu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie (600 g) szpinaku mrożonego
  • 1 kostka serka topionego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 30 dag boczku pażonego
  • sól i pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na suchej patelni wysmażyć, pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę, a gdy będzie szklista wrzucić szpinak. Całość dusić pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietanę i wrzucić serek topiony. Sos gotować aż trochę zgęstnieje a ser całkowicie się rozpuści, przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem.
     Smacznego!

1 komentarz: