czwartek, 18 kwietnia 2013

Przekładaniec budyniowy



Przyszła wiosna-nareszcie!

Dni są już dłuższe i przyjemnie ciepłe. Świeci słońce, ptaki wesoło śpiewają i wszystko budzi się do życia. Taka pogoda za oknem sprawia, że mam ochotę wybrać się na przejażdżkę rowerową albo na spacer i nie chce mi się spędzać długich godzin w kuchni na przygotowywaniu jakichś skomplikowanych dań albo wielowarstwowych ciast. No ale mimo to coś dobrego do kawy by się zjadło:-) I wtedy idealnym rozwiązaniem jest to oto ciasto. Przygotowuje się je szybko i jest naprawdę pyszne. Kruchy kakaowy spód, budyń i masa z serka homogenizowanego-ot i cała filozofia:-) Efekt znakomity i pozostaje nam jeszcze dużo wolnego czasu żeby spędzić go na świeżym powietrzu i w pełni cieszyć się  upragnioną wiosną.

























Składniki:

Ciasto:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
Masło, cukier i jajko utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać do niej mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę.

Masy do przełożenia:
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem ( na 0,5 l mleka)
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
Budyń śmietankowy ugotować wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na kakaowe ciasto.
Budyń czekoladowy w proszku dodać do serków homogenizowanych, wbić jajko i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na budyń śmietankowy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić ( najlepsze jest następnego dnia ).
      Smacznego!

4 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy się nie spotkałam z tego typu ciastem. Masa z budyniu i serków homogenizowanych brzmi strasznie apetycznie! Teraz staram się zrzucić zimowe zapasy, ale wkrótce z chęcią na pewno spróbuję zrobić te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to będzie na jutro! :) I jak tu być na diecie! Olie ;)

    OdpowiedzUsuń