sobota, 27 kwietnia 2013

Rogaliki z musem jabłkowym



Najczęściej piekę rogale z powidłami śliwkowymi ,które mają wyrazisty słodko-gorzki smak i według mnie są nadzieniem idealnym:-) Jednak za radą koleżanki , która często swoje rogaliki nadziewa musem jabłkowym spróbowałam również tej wersji i przyznam, że jest to pomysł godny polecenia. Ciasto z którego je zrobiłam w swoim składzie nie ma jajek, dzięki czemu jest miękkie i  delikatne. To zdecydowanie mój ulubiony przepis do tego typu wypieków. Zachęcam do spróbowania :-)

   

Składniki:
( na około 50 średniej wielkości  rogalików)
  • 1 kg mąki
  • 450 g margaryny
  • 1 kostka drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania rogali
Margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać do nich cukier i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia., następnie dodać do nich mąkę, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę i wyrobić gładkie ciasto (nie trzeba go zostawiać do wyrośnięcia). Ciasto podzielić na części, rozwałkować i wyciąć średniej wielkości trójkąty, napełniać je musem jabłkowym i formować rogaliki. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz