czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto Stefania




Kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni C i nie mam ochoty dodatkowo dogrzewać kuchni gorącym powietrzem buchającym z piekarnika, robię wtedy ciasto nie wymagające pieczenia, na przykład taką oto Stefankę, (bo tak potocznie nazywamy w domu to ciasto:-))



Składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 szk. cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 50 szt. herbatników
  • 1 czekolada mleczna (jako polewa)
  • kolorowa posypka

Mleko, masło i cukier włożyć do garnka, zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę manny, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 28x36 wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć herbatniki i wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć (lekko dociskając) kolejną warstwę ciastek. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, a gdy wystygnie polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i udekorować posypką.
    Smacznego!


 

4 komentarze:

  1. Poproszę do kawki, bo wygląda smakowicie ;)

    www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i proste ciasto. Bardzo lubię takie kaszkowe masy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego ciasta, ale wygląda bardzo obiecująco :) Dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho, mój siostrzeniec je uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń