sobota, 22 czerwca 2013

Ogórkowy chłodnik z rzodkiewką i pieczone ziemniaczki



To propozycja obiadowa na upalną, letnią sobotę. Chłodnik jest orzeźwiający i idealny na lekki obiad, a ziemniaczki są pyszne i doskonale się nadają nie tylko jako dodatek obiadowy ale również jako przekąska, np przy grillu (doskonale smakują z sosem czosnkowym). Pycha!



Ogórkowy chłodnik z rzodkiewką

Składniki:
  • 1 l maślanki
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • sól, pieprz
Ogórki (obrane ze skórki) i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zalać maślanką. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do zupy, całość przyprawić solą i pieprzem-schłodzić.



Pieczone ziemniaczki

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej żeby były małe)
  • 1 cebula
  • 1/2  pęczka koperku
  • 30 dag boczku pażonego
  • przyprawa do ziemniaków
  • masło
Ziemniaki wyszorować szczoteczką i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (mogą być lekko
nie dogotowane). Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć razem na suchej patelni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, tak by jej brzegi wystawały na zewnątrz i można było je później zamknąć. Na folii ułożyć warstwę ugotowanych ziemniaków i posypać je wiórkami masła, cebulą  z boczkiem, posiekanym koperkiem i łyżeczką przyprawy do ziemniaków. Następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaczków i znowu posypać je wiórkami masła, cebulą ... itd. Całość szczelnie osłonić wystającą z naczynia folią i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 15-20 minut.



Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:


3 komentarze:

  1. świetny pomysł na obiad, idealnie trafia w moje gusta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj też chłodnik ogórkowy! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obiad idealny na taką pogodę za oknem :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń