środa, 10 lipca 2013

Chrupkie ciasteczka owsiane



Orzechy, czekolada i płatki owsiane, to bardzo smakowite połączenie składników sprawia, że nie sposób oderwać się od tych pysznych i chrupiących (ale niekoniecznie dietetycznych;-)) owsianych ciasteczek.

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki o której już pisałam w tym poście.



Składniki:
(na 26 sztuk)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. płatków owsianych
  • 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Utrzeć mikserem gładką masę z masła i brązowego cukru. Wbić jajko i wymieszać. Wsypać mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, sól i dalej ucierać (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodać  pokrojoną w małą kostkę czekoladę i orzechy, całość delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść na nią łyżką, (najlepiej namoczoną w wodzie), niewielkie porcje ciasta w odstępach 3 cm (ponieważ podczas pieczenia ciasteczka się trochę rozleją). Ciastka piec około 15 minut w temp. 180 stopni C. Następnie odstawić je aby przestygły na blaszce i przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. uwielbiam ciasteczka owsiane, zawsze podaję je z mlekiem - dla mnie to nieodłączny duet

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis warty zapisania. Kiedyś robiłam je ale zrobiły się ... płaskie. Twój przepis zapiszę bo wyszły śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. owsiane uwielbiam w każdym przepisie!

    OdpowiedzUsuń