piątek, 5 lipca 2013

Drożdżowe racuszki z porzeczkami



Dziś drożdżowe racuszki z sezonowym dodatkiem, białymi i czerwonymi porzeczkami. Takie racuchy uwielbia mój Mąż, zawsze powtarza, że przypominają mu przedszkolne czasy:-) więc zdarza się, że pozwalam mu znowu poczuć się małym chłopcem i robię je specjalnie dla niego;-)



Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 30 dag porzeczek 
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Drożdże rozkruszyć i posypać cukrem, mleko podgrzać i wlać do drożdży-dokładnie wymieszać. Jajka wbić do oddzielnej miseczki, posolić, rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników, na końcu do zaczynu przesiać mąkę. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie wsypać do niego porzeczki. Na patelni rozgrzać olej, dużą łyżką nabierać ciasto i smażyć niewielkie placuszki na rumiano. Przed podaniem posypać je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!






10 komentarzy:

  1. pycha:) chętnie bym zjadła takie na śniadanie:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - z tej strony autor zdjęć - mąż (rodzynek) ;);)

      Usuń
  3. Pycha i na dodatek jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam Cię do dopisania się do Zmiksowanych. Mikser kulinarny - ja mam najwięcej wejść z tej strony. Poniżej link jak się zarejestrować. Jeśli już jesteś - to mój komentarz jest nieaktulany:)
    http://zmiksowani.pl/?ref=azgotuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, od wczoraj można mnie również znaleźć na Mikserze kulinarnym:-)

      Usuń
  5. super placuszki:)chetnie kiedys zrobie:)

    OdpowiedzUsuń