sobota, 13 lipca 2013

Grysikowe ciasto z porzeczkami



Tego lata w naszym ogrodzie wielki urodzaj porzeczek, więc dzisiaj kolejny przepis na ciasto z dodatkiem tych właśnie owoców:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru 
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, stale miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać ze szczyptą soli,  proszkiem do pieczenia,  proszkiem budyniowym i połączyć z masą jajeczną. Dokładnie wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę.

Masa grysikowa:

  • 5 białek
  • 500 g słodkiej śmietanki 18%
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g kaszy manny
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a gdy piana będzie błyszcząca wlać śmietankę. Następnie stopniowo wsypywać budyń oraz kaszkę, wszystko dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1/2 kg czarnych i czerwonych porzeczek
Blachę o wymiarach dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i wykleić nią dno blachy. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez około 15 minut.
Na podpieczony spód wylać masę grysikową, na nią równomiernie wyłożyć owoce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Całość piec przez 50 min. temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Super ciasto, wygląda przepysznie - leciutkie, w sam raz na lato, i te owoce !

    OdpowiedzUsuń
  2. u was jak zwykle perfekcyjnie :)
    My ostatnio robiłyśmy cielaczka wg waszego przepisu,wyszło ponoć perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to na pewno był perfekcyjny i pyszny;) Pozdrawiamy.

      Usuń
  3. Bardzo lubię dodatek kwaskowatych porzeczek do słodkich ciast:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda, szkoda, że mój mąż nie lubi porzeczek :(

    OdpowiedzUsuń