środa, 31 lipca 2013

Makaronowa zapiekanka z fasolką szparagową




Duży urodzaj fasolki szparagowej sprawił, że wykorzystuję ją na przeróżne sposoby, jednym z moich pomysłów jest ta oto zapiekanka... 



Składniki:
  • 400 g makaronu penne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej i zielonej)
  • 50 g sera topionego śmietankowego
  • 200 g żółtego sera (do starcia na wierzch zapiekanki)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić go i przelać zimną wodą. Fasolę pokroić w 3 cm kawałki i również ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć ją na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą. Następnie zalać ją śmietanką i dusić na małym ogniu. Dodać ser topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, całość doprowadzić do wrzenia. Makaron i fasolkę  wrzucić do miski, wlać sos z kurczakiem i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego makaron z dodatkami, posypać go startym, żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około 20 minut.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. Prosta i pyszna-taka jaka lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zapiekanka i na dodatek łatwo i szybko można ją zrobić, super :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie wygląda ;) fasolka szparagowa z makaronem fajnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podoba mi się to połączenie, no i wygląda po prostu obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba mam ochotę na taką zapiekankę ;)

    OdpowiedzUsuń