sobota, 27 lipca 2013

Porzeczkowe przetwory



Prawie cały miniony weekend spędziłam w kuchni "zamykając lato w słoikach", czyli robiąc przetwory:-) Domowe dżemy, konfitury czy galaretki nie mają sobie równych. Wiadomo, że z domowymi przetworami jest sporo pracy, obieranie i drylowanie owoców, wyparzanie słoików, to wszystko zabiera trochę czasu i skłamałabym twierdząc, że lubię powyższe czynności. Jednak zapach wydobywający się z bulgocącego garnka z konfiturą wynagradza mi wszystko:-)                              
Nie wiem jak Wy ale ja czuję ogromną satysfakcję gdy zimą mogę posłodzić herbatę własnoręcznie przygotowaną konfiturą, czy też nadziać ciasteczka bądź rogaliki zrobionym latem dżemem. I niezmiernie cieszy mnie widok zapełniających się półek w spiżarni:-))) A oto efekty mojej pracy...


Konfitura z czarnej porzeczki
(proporcje na 7 słoiczków takich jak na zdjęciu)


Składniki:
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 1 szkl. wody
Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. Wodę zagotować w garnku z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Gdy ostygnie dodać do niego porzeczki i gotować 5 minut. Odstawić na 1 dobę. Następnego dnia dogotować konfiturę, aż owoce się zeszklą. Ostudzić ją, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. 
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska 1000 najlepszych przepisów"


Konfitura z czerwonej porzeczki
(proporcje na 7 słoiczków takich jak na zdjęciu)


Składniki:
  • 2,5 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 200 ml wody
Owoce umyć i pozbawić szypułek. Wraz z 200 ml wody doprowadzić je pod przykryciem do wrzenia. Gotować owoce do miękkości około 15 minut, następnie przetrzeć je przez metalowe sitko (w ten sposób pozbędziemy się nasionek i skórek). Przetarte porzeczki wymieszać w dużym garnku z cukrem żelującym. Ustawić garnek na kuchence i doprowadzić przecier do wrzenia, ciągle mieszając. Konfiturę gotować 5 minut na silnym ogniu, gorącą napełnić wyparzone słoiki i zamknąć.


Różowa galaretka porzeczkowa
(proporcje na 3 słoiczki takie jak na zdjęciu)


Składniki:
  • 1,5 kg białych porzeczek
  • 3 wiśnie
  • 2/3 kg cukru żelującego 1:1
  • 200 ml wody
Owoce umyć i pozbawić szypułek (wiśni nie drylować), następnie wlać do garnka 200 ml wody, wrzucić owoce, przykryć i doprowadzić je do wrzenia. Gotować owoce do miękkości około 15 minut. Sitko do przecierania owoców wyłożyć gazą i umieścić je nad dużą miską lub garnkiem.  Owoce wrzucić na sitko i dokładnie odsączyć (ale nie przecierać) a najlepiej tak je zostawić na całą noc. W uzyskanym soku rozpuścić cukier żelujący, doprowadzić go do wrzenia i gotować 5 minut. Gorącą masą napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Smacznego!

Przepisy na: konfiturę z czerwonej porzeczki i na różową galaretkę (po moich małych modyfikacjach) pochodzą z książki "Dżemy, marmolady, galaretki" H. Gerlach

>

3 komentarze:

  1. Lubię robić przetwory, choć nie znoszę myć słoików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak, lato trzeba zamknąć w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń