czwartek, 15 sierpnia 2013

Maślankowe bułeczki ze słonecznikiem



Takie maślankowe bułeczki to idealna propozycja na śniadanie  w wolny dzień. Robi się je bardzo szybko, ponieważ są trochę oszukane, bo do ich przygotowania nie użyłam drożdży tylko proszku do pieczenia i sody, więc ominął mnie czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wystarczy więc tylko zagnieść ciasto, uformować zgrabne bułeczki, upiec i zjeść je ze smakiem :-)



Składniki:
(na 12 bułeczek)

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 8 dag margaryny
  • 300 ml maślanki
  • 1 jajko
  • ziarna słonecznika do posypania bułeczek
  • mąka wymieszana z płatkami owsianymi do podsypania

W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i płatki. Dodać pokrojony w kostkę tłuszcz i rozetrzeć z mąką, jak na kruszonkę. Wlać maślankę i wyrobić tylko do połączenia składników. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypać mąką z płatkami i jeszcze raz zagnieść. Z ciasta utoczyć dość szeroki wałek, lekko go spłaszczyć i kroić w trójkąty. Bułki ułożyć na posmarowanej  tłuszczem blasze. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić je do piekarnika i piec około 20 minut w temp. 200 stopni C (aż się pięknie zarumienią). 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmmm, z tego co kojarzę to irlandzkie pieczywo jest na sodzie i proszku. Chętnie wypróbuję. Świetnie wyglądają, a to, ze robi się tak szybko- deklasuje drożdże:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie czegoś takiego szukałam! Jestem niecierpliwa, więc przepis w sam raz dla mnie na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń