niedziela, 18 sierpnia 2013

Muffiny z serowym nadzieniem



Sama się dziwię ale to dopiero drugi przepis na muffiny na moim blogu. Pierwsze były piernikowe muffiny nadziewane powidłami śliwkowymi. Te dzisiejsze nadziewane są serem i oblane sosem karmelowym z płatkami migdałowymi, dzięki czemu po upieczeniu utworzyła się na nich pyszna, słodka i chrupiąca skorupka. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu :-)


Składniki:
(na 12 sztuk)

  • 3 łyżki miodu
  • 60 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 110 g cukru
  • 70 g migdałów w płatkach
  • 100 g białego sera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku rumowego
  • 240 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 260 ml maślanki




  • W garnku zagotować śmietankę z miodem i 20 g cukru. Cały czas mieszając podgrzewać sos przez 3 minuty, dodać płatki migdałowe i odstawić całość do wystygnięcia. Biały ser z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i olejkiem rumowym utrzeć na gładką masę. W misce wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem, olejem i maślanką. Płynne składniki wlać do suchych i połączyć je za pomocą łyżki. Papilotki wypełnić do połowy ciastem, na nie wyłożyć serowe nadzienie i przykryć  pozostałym ciastem. Muffinki posmarować sosem karmelowo-migdałowym. Piec 25 minut w temp. 200 stopni C.
    Smacznego!


    5 komentarzy:

    1. Pyszne nadzianko :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

      OdpowiedzUsuń
    2. narobiłaś mi apetytu, zwłaszcza na chrupiącą skórkę:)

      OdpowiedzUsuń
    3. wszystko co z serem pochłaniam w nieprzyzwoitych ilościach :) porwałabym z 6 takich muffinek :D

      OdpowiedzUsuń