niedziela, 11 sierpnia 2013

Pianka cytrynowa



Lekko kwaśny, delikatny i puszysty deser na biszkoptowym spodzie, obsypany rozdrobnioną mleczną czekoladą. Strukturą i smakiem przypomina cytrynowe ptasie mleczko które uwielbiam:-)



Składniki:

  • 1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego
  • 3 galaretki cytrynowe
  • okrągłe biszkopty (tyle żeby wyłożyć nimi spód blachy)
  • 100 g czekolady mlecznej




Galaretki rozpuścić w 1,25 l wrzącej wody i odstawić do momentu aż zaczną lekko tężeć. Niesłodzone mleko kondensowane ubić, dodając do niego stopniowo tężejącą galaretkę. Po około 10 minutach ubijania masa powinna mieć konsystencję dość gęstej piany. Blachę wyłożyć biszkoptami (ja swój deser przygotowałam w tortownicy o średnicy 24 cm i w małej blaszce o wymiarach 23x28 cm) i wylać na nie przygotowaną piankę cytrynową. Deser wstawić na 2 godziny do lodówki, gdy dobrze stężeje posypać go drobno posiekaną lub startą mleczną czekoladą.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. super wygląda, na takie rześkie i chłodne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, chętnie bym zjadła, dlatego przepis drukuję i jest numerem jeden w moim segregatorze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak myślisz, co wyjdzie z użyciem słodzonego mleka? Wydaje mi się, że w angielskich marketach jest jedynie słodzone :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie aż tak orzeżwiające jak to z mleka niesłodzonego, ale na pewno się uda :-)

      Usuń
  4. ptasie mleczko w wersji domowej? jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń