sobota, 3 sierpnia 2013

Razowy placek z jabłkami



Ten placek z dodatkiem: rodzynek, gorzkiej czekolady i jabłek trochę przypomina taki razowy keks. Nie jest zbyt słodki, pokuszę się nawet o stwierdzenie, że jest zdrowy, a na pewno mniej kaloryczny od takiego tradycyjnego ciasta ;-) Przed pieczeniem posypałam go brązowym cukrem, dzięki czemu podczas pieczenia utworzyła się na nim pyszna, chrupiąca skorupka :-) To ciasto jest naprawdę warte wypróbowania, gorąco polecam!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej 
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka (średniej wielkości)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki brązowego cukru

Do miski wbić jajka i zmiksować je z 3/4 szklanki cukru na puszystą pianę. Następnie dodać mleko, olej i wszystko zmiksować do całkowitego połączenia składników. Do drugiej miski wsypać: wszystkie rodzaje mąki, płatki owsiane i proszek do pieczenia-starannie wymieszać. Do suchych składników wlać masę jajeczną i wszystko razem połączyć za pomocą łyżki. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i posypać dwoma łyżkami brązowego cukru. Pokroić również czekoladę. Następnie owoce, czekoladę i rodzynki wrzucić do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę keksową o wymiarach 10x35 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, wyrównać i posypać równomiernie dwoma łyżkami brązowego cukru. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut (najlepiej zrobić test "suchego patyczka").
Smacznego!



3 komentarze:

  1. dokładnie tak, wygląda świetnie jak na taki zdrowy placek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rodzynki i czekolada zanurzone w cieście, oj lubię :)

    OdpowiedzUsuń