niedziela, 8 września 2013

Łatwy chleb razowy



Jak sama nazwa świadczy szybki i łatwy w przygotowaniu chleb żytni. Idealny dla początkujących wypiekaczy chleba:-)
















Składniki:
(na 2 małe bochenki o wymiarach 10x22 cm)
  • 225 g mąki pszennej
  • 450 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 450 ml ciepłej wody

Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, cukier i drożdże, wymieszać. Dodać masło, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części i włożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Przykryć je i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec 15 minut w temp. 230 stopni C, następnie zmniejszyć ją do 190 stopni C i dopiekać chlebki jeszcze 25 minut.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wydaje się prosty do zrobienia :) Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu upiec, wygląda zachęcająco, a takie chlebki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek wygląda super, wyrośnięty z chrupiącą skórką

    OdpowiedzUsuń