niedziela, 22 września 2013

Murzynek z bitą śmietaną



Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką wielbicielką wszelkich kakaowych i czekoladowych ciast, więc pojawienie się przepisu na murzynek, na moim blogu było tylko kwestią czasu:-) Ciasto jest: wilgotne, lekko gorzkie (dzięki sporej ilości dodanego kakao) i intensywne w smaku, więc idealnie się komponuje z delikatną, słodką śmietaną.

   
                                                                                   






















Ja wiedząc, że moje ciasto zniknie w tempie ekspresowym zagęściłam śmietanę tylko 2 śmietanfixami, jednak jeżeli obawiacie się, że śmietana nie "udźwignie" ciężaru ciasta można do niej dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, lub 1 galaretkę (np cytrynową) rozpuszczoną w 1 szkl. wody i nimi dodatkowo zagęścić śmietanę.

Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 i 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 375 g  margaryny
  • 100 g kakao
W małym garnku roztopić margarynę z dodatkiem cukru, następnie wlać wodę i całość zagotować. Gdy masa trochę przestygnie wsypać kakao i bardzo dokładnie wymieszać (odlać 1/2 szkl. masy kakaowej-posłuży ona za polewę). Do osobnych misek wybić białka i żółtka. Żółtka połączyć z masą kakaową za pomocą miksera na wolnych obrotach. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i połączyć je z ciastem, najlepiej za pomocą łyżki. Na samym końcu dodać sodę wymieszaną z odrobiną ciepłej wody.  Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 20x25 cm i wstawić  na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Śmietana:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 2 łyżki cukru pudru
W wysokim naczyniu ubić śmietanę z dodatkiem śnietanfixów i  cukrem pudrem na sztywno.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przeciąć je wzdłuż i przełożyć przygotowaną śmietaną. Udekorować  polewą z masy kakaowej i kolorową posypką. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. a ja jestem wielbicielką murzynków -pyszności;) Za mną ostatnio chodzi piernik na blasze taki aromatyczny przekładany mmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne murzynki ze śmietaną i bez,wszystkie ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. "Murzynkowy weekend" w Wielkopolsce :):)
    My też piekłyśmy :):)
    Ale Twój paluszki lizać!!!!
    Pozdrawiamy!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie się prezentuje, aż by się zjadło kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń