środa, 18 września 2013

Szarlotka z bezą



Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione z jesiennych ciast:-) Mam na nią kilka sprawdzonych przepisów, jeden z nich znalazł się już na moim blogu, w tym poście. Jednak z przepisu który dzisiaj podaję korzystam najczęściej. Kruche ciasto, warstwa jabłek i śmietankowa beza, to przepyszne połączenie smaków, które doskonale pasuje do kubka gorącej herbaty popijanej w chłodny, jesienny wieczór.
























Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kg jabłek

Mąkę przesiać do dużej miski, do niej dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać i włożyć do miski. Dodać śmietanę. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru do powstania piany i dodać do pozostałych składników. Szybko zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki na 15 minut, resztę rozwałkować i umieścić na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszce o wymiarach 28x36 cm. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem 1 szklanki cukru i proszkiem budyniowym. Pianę równomiernie wyłożyć na jabłka, a na nią "poskubać" resztę ciasta wyjętego z lodówki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temp. 200 stopni C.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. bardzo lubię taką szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I szarlotce i ciepłej herbatce mówię zdecydowane tak, w ten ciemny już jesienny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nabrałam ochoty na szarlotkę, już chyba czas zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju, jak to pięknie wygląda *-*
    narobiłaś mi ochoty! :D

    OdpowiedzUsuń