poniedziałek, 7 października 2013

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
























Sezon śliwkowy na moim blogu postanowiłam zakończyć doskonałym przepisem na bułeczki drożdżowe nadziewane śliwkami i obsypane kruszonką. 

Składniki:
(na 10 bułeczek)
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • 10 wydrylowanych śliwek
























Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru-całość delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut żeby wyrosło. W osobnym naczyniu ubić 1 jajko i 1 żółtko ze szczyptą soli, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę (1 białko zostawić, będzie potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pianę z jajek, wyrośnięty zaczyn oraz roztopiony i przestudzony tłuszcz. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić i uformować z niego wałek (ciasto należy delikatnie podsypać mąką ponieważ jest dość klejące, ale dzięki temu łatwo jest w nim "schować" śliwkę). Wałek z ciasta podzielić na 10 części, każdą lekko rozwałkować i układać na niej po jednej śliwce, następnie dokładnie zlepić brzegi. Tak przygotowaną bułeczkę układać, miejscem zlepienia do dołu, na wysmarowanej tłuszczem blasze. Gdy wszystkie bułeczki są gotowe odstawić je jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/3 szkl. cukru 

Do miski wrzucić mąkę, cukier i posiekany tłuszcz-całość wyrobić ręką na kruszonkę.
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i obficie posypać kruszonką. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo kształtne bułeczki! Aż chciałoby się sięgnąć po jedną.... Albo dwie :)

    OdpowiedzUsuń