środa, 23 października 2013

Dyniowe ciastka z rodzynkami i czekoladą

























Delikatne biszkoptowe ciastka o cudownym cynamonowym aromacie, bogato "nadziane" rodzynkami i kawałkami mlecznej czekolady... Mniam...:-)


























Składniki:
(na 15 dużych ciastek)
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 10 dag pokrojonej w małą kosteczkę czekolady
  • 10 dag rodzynek

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej, puree z dyni i dokładnie zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą przesiać przez sitko i dodać do płynnych składników, mieszać do chwili uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na końcu wsypać rozdrobnioną czekoladę, rodzynki, całość połączyć za pomocą łyżki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po 2 łyżki ciasta , zachowując odstępy około 4 cm. Ciastka piec 20 minut w temp. 170 stopni C.
(Mój sposób na puree z dyni: obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki dynię gotuję w małej ilości wody, odsączam z nadmiaru wody i soku, miksuję na gładką papkę i puree z dyni gotowe.)
Smacznego!



























Ten przepis bierzę udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. Pełne pyszności, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... Chyba w czwartek zaskoczę gości tymi ciastkami :). Prosty i genialny pomysł :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacha jak malowane. A jak ładnie wyszły, i cudny kolorek dyniowy :-) pozdrawiam Wielkopolankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojeju, ale bym zjadła takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem co zrobię w tym tygodniu jak już zjemy sernik... mmm

    OdpowiedzUsuń