środa, 2 października 2013

Szarlotka tradycyjna



Gdy przychodzi jesień trudno jest mi się powstrzymać przed pieczeniem ciast z dodatkiem jabłek:-) Dzisiaj mam więc dla Was kolejny przepis na szarlotkę. Przepis ten pochodzi z książki: "Kuchna polska" wyd. Exlibris.



Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło cukier i cukier waniliowy, posiekać starannie nożem a następnie dodać żółtko, śmietanę i całość starannie zagnieść ręką. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie 2/3 przygotowanego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy 24 cm. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na około 15 minut, żeby się lekko podpiekło.









Mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej (do posypania ciasta)
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokrojone jabłka wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wrzącej wody i rozgotować. Następnie dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać mus na małym ogniu (powinien trochę zgęstnieć). Na koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Mus odstawić do wystudzenia.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim zimny mus jabłkowy.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Paski ułożyć na powierzchni jabłek, przyklejając je na obwodzie do rantu ciasta. Układać je tak żeby powstała kratka. Wstawić do piekarnika, na kolejne 20-25 minut (aż się ciasto ładnie przyrumieni).
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotkę :)

    pięknie się prezentuje, bardzo ładne zdjęcia zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ładne zdjęcia zrobił mój Mąż, dziękuję w jego imieniu:-)

      Usuń
  2. Fantastyczna ta szarlotka, z tą tradycyjną kratką na wierzchu, pięknie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i na pewno jest doskonała w smaku. Lubię jesienne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie :)
    ciekawa jestem czy Twoje caistowe przepisy wyjdą z amerykańskich składników..
    z doświadczenia wiem, że mąka bardzo różni się od tej polskiej..

    często tu zaglądam i cieszę oczy pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto spróbować upiec któreś z moich ciast z amerykańskich składników... Bo sama jestem bardzo ciekawa czy się udadzą:-)

      Usuń