czwartek, 31 października 2013

Tarta orzechowa


























To pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, tarta "na słodko" na moim blogu.
Kruche ciasto wypełnione po brzegi pyszną masą przygotowaną z: orzechów, miodu, brązowego cukru, masła i jajek. To zaledwie kilka składników, niewiele pracy i doskonałe ciasto w jesiennym klimacie gotowe:-)











Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody 

Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej zimne masło, cukier i posiekać nożem. Następnie wlać żółtko i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim spód i brzegi formy do tarty o średnicy 20 cm (forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarenkami fasoli, żeby za mocno nie wyrosło.
Podpiec przez 15 minut w temp. 210 stopni C.
























Masa orzechowa:
  • 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka masła


Masło roztopić. W miseczce wymieszać orzechy z miodem, cukrem i jajkami. Dodać roztopione masło. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez 40 minut.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. mmmmmmmmm ! ja robię czekoladową musową tartę ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna... Uwielbiam wszystko, co orzechowe! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiałą być cudownie chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, to idealna jesienna tarta!

    OdpowiedzUsuń