poniedziałek, 21 października 2013

Zupa serowo-porowa z szynką
























Dziś doskonała na jesienne chłody, gęsta i sycąca zupa serowo-porowa z dodatkiem szynki.

























Składniki:
  • 2 duże pory (jego białe części)
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/4 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 30 dag gotowanej szynki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 20 dag startego, żółtego sera gouda
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 20 dag serka topionego śmietankowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Pory umyć, posiekać i podsmażyć na łyżce masła-zalać je bulionem. Gdy bulion zacznie bulgotać zmniejszyć płomień i gotować go jeszcze 15 minut. Po tym czasie dodać ser żółty i topiony. Całość  gotować aż sery się rozpuszczą. Na końcu wlać śmietankę (już nie gotować, podgrzewać), przyprawić zupę solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżeczce oleju i dodać do zupy.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Fajna. Robię często podobną, tyle, że bez kremówki :) I z dużym dodatkiem tymianku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super apetycznie wygląda ta Twoja zupka :)

    OdpowiedzUsuń