niedziela, 17 listopada 2013

Czekoladowy placek z kremem serowym i wiśniami

























Ten placek to kolejna, po kakaowym cieście z wiśniami i kruszonką, kompozycja moich ulubionych smaków. Kruche, kakaowe ciasto, wiśnie, delikatna serowa masa i gorzka czekolada, to składniki które doskonale do siebie pasują i tworzą przepyszną, idealną całość.

























Składniki:

Ciasto:
  • 360 g mąki
  • 240 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

Mąkę przesiać z kakao, dodać cukier, zimną, posiekaną margarynę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 2 równe części, jedną z nich wylepić wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm
i podpiec około 15 minut w temp. 180 stopni C. Drugą część ciasta owinąć folią spożywczą i na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.

Krem serowy:
  • 150 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • 250 g wiśni bez pestek (mogą być: świeże, mrożone lub z kompotu)
  • 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady

Margarynę pokroić w kostkę i razem z cukrem, cukrem waniliowym
i szczyptą soli utrzeć na gładki krem. Następnie dodać żółtka i zmiksować.
Do masy stopniowo, ciągle mieszając, dodawać: twaróg, proszek budyniowy
i kaszę mannę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie, łyżką wymieszać, z odsączonymi z soku, wiśniami (ja użyłam wiśni z kompotu) i czekoladą, po czym dodać do masy serowej i ostrożnie wymieszać.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzch pokruszyć drugą część kakaowego ciasta, wyjętą z lodówki. Całość piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. chętnie bym zjadła kawałek takiego pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie tu u Ciebie!! Będziemy odwiedzać częściej. Zapraszamy również do Nas.

    OdpowiedzUsuń