niedziela, 10 listopada 2013

Jabłecznik z budyniem

























To już kolejny przepis na jabłecznik który zamieszczam na blogu. Tym razem jest on przygotowany na bazie kruchego ciasta przełożonego musem jabłkowym i warstwą budyniu śmietankowego.
Czasem takie proste rozwiązania są najsmaczniejsze...:-)
























Składniki:

Ciasto:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę i razem połączyć. Następnie wsypać cukier i wbić jajka-szybko zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Do przełożenia:
  • 1 l musu jabłkowego
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem 
  • 3 szkl. mleka
Budynie ugotować w 3 szklankach mleka.
Jedną część ciasta rozwałkować, wykleić nią blachę o wymiarach 28x36 cm (wysmarowaną masłem
i wysypaną bułką tartą) i podpiec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Na podpieczone ciasto równomiernie rozłożyć mus jabłkowy i wylać gorący budyń, a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Całość piec 45 minut w temp. 200 stopni C. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda,właśnie chodzi za mna jabłecznik ,więc lecę do kuchni ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tę wersję szarlotki, ostatnio tez taką zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię szarlotkę z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze że z budyniem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciacho, a przepisów na szarlotkowe wariacje nigdy dość :))

    OdpowiedzUsuń