piątek, 15 listopada 2013

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem i sosem pieczarkowym

























Te delikatne, ziemniaczane kotleciki o łagodnym smaku i koperkowym zapachu, są doskonałą alternatywą dla ziemniaków, które najczęściej podaje się do obiadu. Są one pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu dzięki czemu są mniej kaloryczne. Jednak to nie jedyna ich zaleta, bo gdy przygotujemy do nich jakiś wyrazisty sos (np pomidorowy, lub pieczarkowy), to stworzymy danie które doskonale się sprawdzi jako propozycja bezmięsnego obiadu:-) Ja moje kotleciki podałam w "towarzystwie" sosu pieczarkowego.
(Ten przepis pochodzi z bloga Doroty, której te kotleciki pięknie wyrosły. Moje niestety aż tak ładne nie są  ale zapewniam Was, że smakują znakomicie;-))
























Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag ugotowanych, posolonych i utłuczonych ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, sól i koperek-wymieszać. Następnie dodać utłuczone ziemniaki, mleko i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm i wykrawać krążki (np za pomocą szklanki). Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w temp. 200 stopni C.

Sos pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła

Na maśle podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać, oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć przez około 10 minut. Zmniejszyć ogień, posypać pieczarki mąką i dokładnie wymieszać, następnie wlać śmietankę. Całość dusić na małym ogniu do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu przyprawić go solą i pieprzem.
Kotleciki podawać na ciepło, polane pieczarkowym sosem.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, a sos pieczarkowy na pewno świetnie komponuje się z kotlecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam dzisiaj taki sosik na obiad - pyszny, uwielbiam go :) !

    OdpowiedzUsuń