poniedziałek, 25 listopada 2013

Muffiny z żurawiną i gorzką czekoladą

























Mniej słodkie i zdrowsze od tradycyjnych muffinek, przygotowane z dodatkiem: płatków owsianych, żurawiny i gorzkiej czekolady. Są sycące i doskonale się sprawdzą jako smaczna i pożywna przekąska w pracy lub w szkole.
























Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 10 dag płatków owsianych
  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)

W osobnej misce wymieszać składniki suche, w osobnej mokre. Do mokrych dodać suszoną żurawinę. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, na koniec wrzucić czekoladę i ponownie wymieszać. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
























Ten przepis bierzę udział w akcji:

3 komentarze: