sobota, 7 grudnia 2013

Pierniczki z dodatkiem ziemniaków



Wczoraj były Mikołajki więc już najwyższy czas żeby rozsypać worek z tegorocznymi, świątecznymi przepisami:-) 

Zaczynam od przepisu na pierniczki które zawierają dodatek ugotowanych ziemniaków (tak, tak nie pomyliłam się,  ziemniaków właśnie:-)) No i dzięki temu nietypowemu dodatkowi są mięciutkie i idealne do zjedzenia od razu po upieczeniu. Tak więc to doskonały przepis dla tych, którzy nie nastawiają ciasta na pierniczki dojrzewające a chcą samodzielnie upiec pierniki, które nie będą twarde jak kamienie i nadadzą się do zjedzenia wcześniej niż w lutym przyszłego roku;-)













Składniki:
(na około 75 pierniczków)
  • 750 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Do dekoracji:
  • 200 g czekolady mlecznej 
  • cukrowa posypka

Ziemniaki ugotować w wodzie bez dodatku soli, przecisnąć przez praskę i wystudzić. W garnku roztopić margarynę z cukrem i miodem-przestudzić. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą do piernika, dodać: jajka, ziemniaki i rozpuszczoną margarynę z miodem i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto i wykrawać z niego pierniczki w dowolnych kształtach. Układać je na blaszce wysmarowanej masłem i piec około 12 minut w temp. 180 stopni C.
Gdy pierniczki wystygną udekorować je w dowolny sposób (u mnie to czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej i cukrowa posypka).
Smacznego!


























Ten przepis bierze udział w akcji:  


2 komentarze: