środa, 18 grudnia 2013

Korzenne ciasteczka z rodzynkami
























Bardzo świąteczne, kruche ciasteczka o intensywnym korzennym aromacie. Szybkie i proste w przygotowaniu.  Można zrobić w nich dziurkę (przed upieczeniem, najlepiej za pomocą słomki do napojów), nawlec na sznureczek i powiesić na choince, albo upiec, pięknie zapakować i podarować komuś w słodkim prezencie, lub też zjeść samemu do popołudniowej herbaty;-)
Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki o której pisałam w tym poście.


























Składniki:
 (na około 35 ciastek)
  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do piernika
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. drobno posiekanych rodzynek
  • szczypta soli
Utrzeć mikserem na gładką masę masło z cukrem. Dodać jajko, mleko i szczyptę soli, ucierać jeszcze przez chwilę. Przesiać: mąkę, sodę, przyprawę do piernika i cynamon przez sitko-dodać do maślanej masy. Na końcu wsypać rodzynki i ugnieść ciasto ręką. Następnie owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać z niego ciasteczka, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (w 3 cm odstępach, bo ciasteczka trochę urosną) i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 8-10 minut. Po upieczeniu przez chwilę pozostawić ciastka na blasze żeby trochę stwardniały, a później przełożyć je na metalową kratkę żeby całkowicie wystygły.

Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze: