sobota, 14 grudnia 2013

Kulebiak z kapustą i grzybami



Przepis na ten kulebiak powstał z połączenia dwóch przepisów pochodzących z jednego z moich zeszytów z prasowymi wycinkami (mam aż trzy takie zeszyty więc było z czego wybierać:-))

Kulebiak, nieskromnie mówiąc, udał się fantastycznie. Elastyczne drożdżowe ciasto z pysznym kapuściano-grzybowym farszem to połączenie świątecznych smaków za którym większość z nas przepada:-) Jest doskonały zarówno na zimno, jak i na ciepło, lub też jako dodatek do barszczu-każdy smakosz znajdzie coś dla siebie:-) 
Jeżeli listę świątecznych potraw macie już zamkniętą, to zachęcam Was do upieczenia go na Sylwestra lub na Nowy Rok (ja tak właśnie planuję zrobić:-))
























Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Z mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtko, mąkę i sól- wyrobić, wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.

Farsz:
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • sól i pieprz mielony

Grzyby namoczyć i zostawić je w wodzie na całą noc. Następnie ugotować je do miękkości i pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować i gotować w wywarze z grzybów, razem z przyprawami, przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć przyprawy i odcisnąć nadmiar wody z kapusty-przestudzić. Pokrojone grzyby podsmażyć razem z cebulą na maśle, następnie dodać kapustę i całość dusić razem przez chwilę. Na końcu doprawić farsz solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Na jego środek wyłożyć zimny farsz, następnie skleić brzegi kulebiaka, najpierw dwa krótsze, później dłuższe. Tak przygotowany kulebiak ułożyć na blasze (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie naciąć go "w kratkę", posmarować (pozostałym od przygotowania ciasta) roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 1 godzinę.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Hmmm, kusi mnie bardzo, aby wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm...nie spotkałam się jeszcze z takim wypiekiem jak kulebiak. Zdecydowanie jestem na tak, zwłaszcza, że zawiera moje ulubione połączenie kiszonej kapusty i grzybów!

    OdpowiedzUsuń