środa, 11 grudnia 2013

Murzynek z cynamonem

























Bardzo aromatyczne, jesienno-zimowe ciasto z dodatkiem: jabłek, orzechów   i żurawiny. 

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Stale ucierając dolewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z: sodą, cynamonem i kakao. Składniki wymieszać (ciasto będzie bardzo gęste). Do ciasta wrzucić: orzechy, żurawinę i pokrojone jabłka, całość delikatnie wymieszać łyżką. Formę keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i do niej wlać ciasto. Piec w temp. 190 stopni C przez około 90 minut (najlepiej stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
























Ten przepis bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. muszę spróbować ! :) Myślisz,że można przełóżyć go marmoladą ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry pomysł, na pewno wtedy jeszcze zyska na smaku:-)

      Usuń
  2. W sam raz na zimowe wieczorki z herbatą i ciachem. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym bez przekładania, jest na pewno wilgotny i bardzo aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu szukałam na murzynka, ale z dodatkami. Super!

    OdpowiedzUsuń