czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto z cytrynową pianką i bananami



 Bardzo smaczne połączenie biszkoptu, bananów i pianki cytrynowej, ciasto jest lekkie i delikatne, w odróżnieniu od panujących ostatnio na naszych stołach karnawałowych smakołyków:-) można się nawet pokusić o nazwanie go orzeźwiającym.      

  























A jeśli mowa o karnawałowych smakołykach... to w kolejnym poście faworki;-) Już dziś zapraszam.

Składniki:

Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 łyżka octu
  • 25 dag mąki 
  • 25 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka z octem, gdy się dobrze połączą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20 min.


Pianka cytrynowa:
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szkl. wody

dodatkowo:
  • 6 bananów
  • sok z cytryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej wystudzone tężejące galaretki. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, lub blendujemy (ja zblendowałam) i dodajemy do śmietany. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały i układamy na zimnym biszkopcie, na wierzch wylewamy piankę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 h.
         Smacznego!

sobota, 26 stycznia 2013

Chleb z ziarnem



To pierwszy chleb jaki upiekłam, pomimo moich obaw, ze może się nie udać (zawsze tak mam kiedy robię coś pierwszy raz ) wspaniale wyrósł, miał lekko przypieczoną, chrupiącą skórkę i miękki, pełen ziaren środek. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu.                                              
Z proporcji które podałam upiekłam 2 chlebki, jeżeli to dla Ciebie za dużo można je zmniejszyć o połowę i upiec tylko jeden chlebek. 



















Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szkl. zimnej wody
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szkl. płatków owsianych
  • 3 szkl. ziaren słonecznika i dyni (można użyć dowolnie wybranych ziaren)

Do naczynia wlewamy zimną i gorącą wodę, do niej wsypujemy cukier, sól i pokruszone drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy kolejno: mąkę, płatki owsiane i ziarna, wszystko dokładnie wyrabiamy. 2 foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy mąką, ciasto dzielimy na 2 części i równomiernie rozkładamy w foremkach, pieczemy w temp. 150 stopni C, przez pierwsze 15 min. a następnie zwiększamy ją do 220 stopni C i pieczemy jeszcze 60 min. Po wyjęciu chlebów z piekarnika smarujemy je zimną wodą.
                Smacznego!

środa, 23 stycznia 2013

Orzechowiec

























Orzechy i miód to zestaw zdecydowanie bożonarodzeniowy, no ale cóż zrobić kiedy miesiąc po świętach nie mamy go dość i nabieramy ochoty na słodkie i pełne orzechów ciasto... Nie pozostaje nic innego jak zamknąć się w kuchni i wyczarować takie oto orzechowe cudo.


























Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, podzielić je na 2 części i wyłożyc nim 2 równe, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą blaszki.

Masa orzechowa:
  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag cukru
  • 0,5 kostki margaryny Kasi

W rondelku podgrzać margarynę, wsypać cukier i dodać miód, na końcu wrzucić orzechy i całość doprowadzić do wrzenia. Gotową, jeszcze gorącą masę orzechową wyłożyć równomiernie na jedną część ciasta i piec je w temp. 180 stopni C przez 20 min. Drugą część ciasta upiec samą.

Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny Kasia 

1 szkl. mleka zagotować, a w pozostałym rozrobić składniki budyniu: cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Całość wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje-wystudzić. Margarynę rozetrzeć i dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu. Tak powstałym kremem przełożyć upieczone placki. Ciasto musi trochę zmięknąć więc najlepsze jest po 1-2 dniach.

                Smacznego!

niedziela, 20 stycznia 2013

Ciasto Ambasador

 













Ciasto czekoladowe uwielbiam od zawsze i to w rozmaitych postaciach, więc każdy nowy przepis muszę natychmiast przetestować. Tak samo było i tym razem, mięciutkie ciasto z  kruchymi, chrupiącymi kleksami bezy kokosowej to jak dla mnie połączenie doskonałe... Zapraszam do skosztowania:-)


























Składniki:

    Ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek
  • 3 białka

W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao, wodę i wszystko razem zagotowujemy. Gdy masa przestygnie dodajemy zmącone żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Całość dokładnie mieszamy.

   Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Białka ubijamy z 1 szkl. cukru, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę, na nie wykładamy kleksy bezy kokosowej i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 45 minut.
     
              Smacznego!

czwartek, 17 stycznia 2013

Sałatka makaronowa ze szpinakiem


 
Ten przepis wyszperałam w jakiejś kolorowej gazecie, zaciekawił mnie ale ociągałam się z jego wypróbowaniem więc... zrobił to mój Mąż :-) Sałatka okazała się pyszna. Makaron, szpinak, słodkawe suszone pomidory i słona feta idealnie do siebie pasują tworząc wspaniale danie, które często gości na naszym stole, na zimno jako sałatka lub na ciepło jako lekki obiad. 




 Składniki:

  • 500 g makaronu kokardki
  • 1 opakowanie (400 g) mrożonego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju (może być ten z zalewy od suszonych pomidorów)
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do rondelka wlewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi, dorzucamy pokrojone pomidory i całość doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy do garnka w którym się gotował i zalewamy szpinakowym sosem - mieszamy. Na koniec całość posypujemy pokruszonym serem feta. Podajemy na ciepło lub zimno.

      Smacznego!


sobota, 12 stycznia 2013

   Ciasto na maślance







Proste i szybkie do zrobienia ciasto do którego nie trzeba nawet brudzić zbyt wielu naczyń, wystarczy tylko miska i mikser. Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie, można do niego wykorzystać owoce sezonowe lub mrożone, ja użyłam jabłek.



















Składniki:

 Ciasto:

  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szkl. oliwy
  • 1 szkl. maślanki
  • 4 sporej wielkości jabłka

Jajka ucieramy z cukrem, wlewamy oliwę i maślankę, gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

Kruszonka:

  • 1 szkl. mąki 
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki masła

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.

Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylewamy ciasto, na nie wykładamy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki jabłka (lub inne dowolnie wybrane owoce). Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C.

            Smacznego!





niedziela, 6 stycznia 2013

Sernik z kakaową kruszonką

 
Z pomysłem założenia bloga nosiłam się już od dłuższego czasu, w końcu z początkiem Nowego Roku doczekał się on realizacji. Pierwszy wpis to wbrew pozorom i moim wcześniejszym wyobrażeniom nie taka prosta sprawa, no ale zobaczymy co z tego wyniknie...
Na dobry początek wybrałam sernik, pierwszy jaki kiedykolwiek upiekłam, z kakaowym ciastem na spodzie, pyszną masą serową w środku i kakaową kruszonką. Wypróbowałam już wiele przepisów na serniki ale do tego zawsze chętnie wracam (ku uciesze moich najbliższych):-)


Składniki:

 Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 rozpuszczona kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej: cukier, kakao i proszek do pieczenia, następnie wlewamy żółtka i rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 1 roztopiona kostka margaryny
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 żółtek

Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do sera, następnie wsypujemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia, na końcu wlewamy roztopioną, przestudzoną margarynę, wszystkie składniki ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i łączymy je delikatnie z masą serową.
Na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą blachę ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część kakaowego ciasta, na nią wylewamy masę serową i ścieramy drugą część ciasta.
Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy go przez 1h w temperaturze 200 C.
Smacznego!