czwartek, 28 lutego 2013

Torcik z musem jabłkowo-brzoskwiniowym



Ten torcik powstał jak gdyby przypadkiem, bo wcale nie zamierzałam piec tortu, tylko chciałam wykorzystać jakoś mus jabłkowo-brzoskwiniowy którego narobiłam tego lata spory zapas. Upiekłam więc biszkopt, ale w tortownicy, tak pięknie wyrósł, że szkoda mi go było na zwykłe przekładane musem ciasto (chociaż takie proste ciasto też bardzo lubię) i tak urodził się w mojej głowie pomysł na taki oto torcik...





















Składniki:

  Biszkopt:

Wykorzystałam przepis na biszkopt którego użyłam do Ciasta z cytrynową pianką       i bananami, piekłam go tylko trochę dłużej bo ok. 40 min, ze względu na to, że był w tortownicy.

 Do przełożenia:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 słoik musu jabłkowo-brzoskwiniowego (400 ml)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 śmietanfixy 
  • orzechy laskowe lub włoskie do dekoracji

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części, jedną z nich wkładamy z powrotem do tortownicy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody, gdy przestygnie i zacznie tężeć wlewamy ją do musu jabłkowo-brzoskwiniowego i wylewamy go na biszkopt. Drugą galaretkę również rozpuszczamy w 1 szkl. wody, 250 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy do niej 1 śmietanfix, 2 łyżki cukru pudru i przestudzoną, tężejącą galaretkę, całość wylewamy na mus, przykrywamy drugą częścią biszkoptu     i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 h. Pozostałą śmietankę ubijamy z resztą cukru pudru i śmietanfixem, orzechy mielimy-dekorujemy tort wg uznania. 

      Smacznego!

sobota, 23 lutego 2013

Piernikowe muffiny



Za oknem śnieg i mróz, a po mojej kuchni roznosi się piękny piernikowy zapach, tylko że w piekarniku nie pieką się pierniczki ale muffinki :-) Ten przepis znalazłam w internecie ale niestety nie pamiętam na czyim blogu (bo sobie tego nie zapisałam) i bardzo mi się spodobał, ponieważ pierniczkowe smaki uwielbiam nie tylko w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, więc postanowiłam je upiec i są wspaniałe: wilgotne, aromatyczne i nadziane pysznymi powidłami śliwkowymi, nic więcej nie potrzeba... no może trochę cukru pudru do dekoracji :-)






















Składniki:
  • 400 g mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • powidła śliwkowe lub dżem do nadziania muffinek
Wymieszać osobno suche składniki, osobno mokre- połączyć. Do foremek kłaść łyżkę ciasta, łyżeczkę powideł lub dżemu i znowu łyżkę ciasta. Muffinki piec 20-25 min. w temp. 190 stopni C.
         Smacznego!

sobota, 16 lutego 2013

Sernik z jagodami



Sernik według tego przepisu (wyszukanego w jakiejś gazecie) piekłam już kilka razy, ale zawsze był on z dodatkiem mrożonych wiśni i spodem z kakaowych ciastek. Tym razem miało być tak samo, jednak gdy poszłam do sklepu po niezbędne produkty okazało się, że zabrakło mrożonych wiśni, a kakaowe ciastka się skończyły. Pogoda ostatnio nie zachęca do dłuższych spacerów i nie chciało mi się iść szukać tych produktów w innym sklepie, więc kupiłam to co według mnie również pasuje do tego przepisu i tak powstał sernik z mrożonymi jagodami i spodem z ciasteczek maślanych. Ciasto jest dość ciężkie (ponieważ w masie serowej nie ma proszku do pieczenia) i nie jest zbyt słodkie, więc na pewno zasmakuje  tym z Was którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. 




Składniki:

    Spód:
  • 200 g ciastek maślanych
  • 70 g masła

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami, wyłóż nimi dno tortownicy, dociśnij i wstaw do lodówki.


   Masa serowa:
  • 300 g mrożonych jagód
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • kilka kropli esencji waniliowej

Odmrożone wcześniej jagody odsącz na sitku z nadmiaru soku. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odłóż 2 łyżki do dekoracji. Twaróg zmiksuj z jajkami i żółtkami, dodaj cukier, mąkę i aromat, wymieszaj mikserem. Na spód z ciastek przełóż 1\3 masy serowej, na nią 1\3 jagód i połowę czekolady. Na nią znowu 1\3 masy, 1\3 jagód i resztę czekolady. Ostatnia warstwa to ser i jagody. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez 1 godz. i 15 minut. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia i trzymaj w lodówce co najmniej 3 godziny. Posyp wiórkami czekolady.
Smacznego!

wtorek, 12 lutego 2013

Ciasto czekoladowo-wiśniowe



To ciasto jest idealne na wyjątkowy wieczór z wyjątkową osobą, czyli w sam raz na Walentynki :-) Doskonale łączy smaki: czekoladowo-orzechowy bardzo słodki spód, delikatna kremowa pianka i kwaśna galaretka z wiśniami. Takie ciasto można pokroić w kwadraty i podać w tradycyjny sposób, ale ja wybrałam nieco inny... I jak Wam się podoba?;-)



Składniki:

   Spód:
  • 20 szt. sucharków
  • 200 g orzechów włoskich
  • 600 g kremu czekoladowo-orzechowego

Sucharki i orzechy rozdrobnić (ja zrobiłam to w blenderze), w kąpieli wodnej podgrzać krem czekoladowo-orzechowy, dodać go do rozdrobnionych składników i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną masłem-schłodzić.

     Kremowa pianka:
  • 1\2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny rozrobionej w 1\3 szkl. wody
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 smietanfixy

Śmietanę kremówkę, cukier puder i śmietanfixy ubić na sztywno, następnie po łyżce dodawać jogurt-ciągle mieszając, a na koniec rozrobioną, przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną kremówkę wyłożyć na czekoladowo-orzechowy spód. Całość schłodzić. 

     Dodatkowo:
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1 duży słoik wiśni drążonych

Wiśnie drążone odcedzić i wyłożyć na kremową piankę. Galaretki ugotować na soku z wiśni (do soku dolać wody, tak by łącznie było 1,5 l płynu). Wystudzoną, tężejącą galaretkę wylać na ciasto. To ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
        Smacznego!
Serduszka z mojego ciasta wykroiłam foremką do ciastek:-)


niedziela, 10 lutego 2013

Ciasteczka z sercem

























Pyszne, kruche ciasteczka, przekładane powidłami śliwkowymi (własnej roboty), idealne do walentynkowej kawy wypitej z kimś bliskim. Na ich przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale czego się nie robi dla ukochanej osoby...

























Składniki:

  • 10 dag margaryny
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania ciasteczek
  • powidła do przekładania

Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy, by dokładnie się połączyły. Jeżeli ciasto mocno się klei podsypujemy je mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, z jednej wykrawamy ciastka pełne, a z drugiej ciastka z dziurką (ja użyłam specjalnych foremek, ale można też wykorzystać np. szklankę i kieliszek, tylko wtedy nie uzyskamy ciastka z sercem). Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 min. w temp. 180 stopni C. Gdy wystygną, całe ciasteczka smarujemy powidłami, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką i dociskamy, posypujemy cukrem pudrem.
             Smacznego!

środa, 6 lutego 2013

Pieczeń z papryką



Często w mojej kuchni wykorzystuję mięso mielone, są tysiące sposobów żeby zrobić z niego coś pysznego: zapiekanki, sos do spaghetti, lasagne, kotlety,       pulpety ... itp. Ostatnio zrobiłam pieczeń. To danie wcale nie jest czasochłonne, a wygląda znacznie efektowniej niż zwykłe kotlety i myślę też, że jest bardziej dietetyczne i zdrowsze niż one, bo przecież pieczemy je w piekarniku, a nie smażymy w tłuszczu na patelni. Do pieczeni dodałam: czerwoną paprykę, dymkę i zieloną pietruszkę, wyglądała bardzo kolorowo i apetycznie, a w połączeniu z sosem tzatziki który do niej przygotowałam smakowała wyśmienicie. Taka pieczeń nadaje się nie tylko na niedzielny obiad, jest także doskonała na kanapki:-)  


























Składniki:

         Pieczeń:
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek dymki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn, tymianek,mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
Papryki myjemy,usuwamy nasiona i kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy ją na sito, przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i starannie odsączamy. Mięso wkładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy: posiekany czosnek, dymkę zeszkloną na łyżce masła, bułkę tartą, paprykę i natkę pietruszki.Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy. Formę keksową smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy do niej mięsno-warzywną masę. Wierzch wyrównujemy łyżką i smarujemy olejem. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 min.

         Sos tzatziki:
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 250 g twarogu mielonego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki
  • sól, pieprz
Do miski wrzucamy ser, śmietanę i dokładnie mieszamy. Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do masy serowo-śmietanowej. Całość doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i przyprawą tzatziki.
             Smacznego! 

niedziela, 3 lutego 2013

FAWORKI



Tradycyjne karnawałowe faworki, pyszne i kruche- nic więcej nie trzeba dodawać:-)


























Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 5 jajek 
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny (rozpuszczonej i wystudzonej)
  • olej do smażenia

Mąkę zagnieść z jajkami i rozpuszczoną margaryną, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, na końcu wlać śmietanę i wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować je na cienki placek, kroić w wąskie paski, nacinać je na środku i formować faworki. Faworki smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu a następnie odsączyć na papierowym ręczniku, kiedy ostygną posypać je obficie cukrem pudrem.
          Smacznego!