sobota, 30 marca 2013

Mazurki wielkanocne i świąteczne życzenia



Dziś w prezencie świątecznym dla wszystkich Czytelników mojego bloga, aż dwa przepisy :-) Na pyszne wielkanocne mazurki... Zapraszam do spróbowania, może już nie w tym roku, bo przepisy publikuje dość późno i pewnie wszystkie świąteczne wypieki macie już gotowe (tak jak ja:-)) ale zapewniam, że są to przepisy warte uwagi, więc może za rok... 


Mazurek serowy


Składniki:

Ciasto:

  • 200 g margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia







Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zagnieść ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę-zawinąć delikatnie brzegi ciasta. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i piec 10 min.

Masa serowa:
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 500 g białego sera
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem i zmielonym serem. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i połączyć z masą serową. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto i piec w temp. 170 stopni C przez 35 min. Po upieczeniu udekorować ciasto według uznania.
    Smacznego!

Mazurek czekoladowy


Składniki:

Ciasto:

  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka






Z margaryny, mąki, cukru waniliowego, cukru pudru, jajka i żółtek zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną paperem do pieczenia, boki lekko podnieść do góry, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni C przez 40 min. Ostudzić.

Polewa:
  • 1 szkl. słodkiej śmietany 30%
  • 1 szkl. cukru
  • 2 czekolady bakaliowe
Śmietanę z cukrem gotować przez 10 min. w szerokim garnku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszając do rozpuszczenia. Polewę rozsmarować na cieście. Mazurek udekorować według uznania.
    Smacznego!


Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych dla wszystkich Czytelników mojego bloga serdeczne życzenia:



Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół
 oraz wesołego "Alleluja"

                                                                                                 Edyta

środa, 27 marca 2013

Pieguski bananowe z białą czekoladą




To kolejny przepis z książki o której pisałam w tym poście, po moich małych modyfikacjach :-) Nigdy wcześniej nie jadłam ciastek o tak intensywnym czekoladowym smaku. Niech potwierdzeniem moich słów będzie fakt, że do przygotowania 45 ciastek zużyłam 4,5 tabliczki czekolady. Ciastka wyszły przepyszne, aromatyczne i pełne bakalii, znikały z talerzyka w mgnieniu oka.



















Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. ciemnego niesłodzonego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 50 g mlecznej czekolady grubo posiekanej
  • 200 g białej czekolady grubo posiekanej
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskiej
  • 1 szkl. rodzynków

Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól do miski. Rozpuścić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. W drugiej misce utrzeć mikserem masło z brązowym i białym cukrem. Dodać rozduszone widelcem banany i esencję waniliową, starannie wyrobić. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wbić jajka i miksować jeszcze chwilę, wsypać suche składniki, posiekane czekolady, orzechy, rodzynki i wyrobić (ciasto będzie bardzo gęste). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować ciastka (najlepiej mokrymi dłońmi), układać je w 5 cm odstępach i piec przez 20 min. w temp. 190 stopni C aż ich brzegi się lekko przyrumienią. Ciastka przełożyć na metalową kratkę, by całkowicie wystygły.
Smacznego!


     

sobota, 23 marca 2013

Sernik bez sera



Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym przepisie, to nie za bardzo chciałam wierzyć, że ciasto w którym nie ma ani grama sera w smaku może przypominać sernik. No ale przepis bardzo mnie zaciekawił więc musiałam go wypróbować, a końcowy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto faktycznie w smaku przypomina sernik...i to w dodatku najdelikatniejszy na świecie:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godz.


Masa śmietanowa:
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 2 duże zakwaszane śmietany 18%
  • 1 duża zakwaszana śmietana 12%
  • 1 szkl. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 białka

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrami waniliowymi, następnie wsypać proszki budyniowe i kolejno dodawać śmietany, gdy wszystko dokładnie się połączy wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta, na nią wylać masę śmietanową i zetrzeć pozostałe ciasto. Całość piec przez 50 min. w temp. 180 stopni C.
       Smacznego!

niedziela, 17 marca 2013

Cynamonowe kaczuszki



Jakiś czas temu kupiłam bardzo fajną książkę pt "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" wyd. Reader's Digest i postanowiłam, że wypróbuje wszystkie przepisy które się w niej znajdują, nie wiem tylko czy mi wystarczy samozaparcia :-) Na dobry początek wybrałam ciasteczka o bardzo wdzięcznej nazwie "Cynamonowe kaczuszki", trochę w klimacie zbliżających się Świąt Wielkanocnych, są one pyszne i baaardzo chrupiące. Oto przepis po moich małych modyfikacjach.



Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 jajko

    Do dekoracji:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 białko
  • rodzynki
  • pestki dyni

Przesiać mąkę, cukier puder, cynamon i sól do miski. Ukręcić mikserem gładką masę z masła i cukru trzcinowego. Dodać jajko, mąkę z cukrem i cynamonem, z całości wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 2 równe części, uformować z nich wałki, zawinąć je w folię i włożyć na 30 min. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm. Uformować z nich wałeczki o długości 15 cm, zwinąć je spiralnie do połowy, jako głowę, drugą połowę wałeczka zwinąć jako korpus. Przenieść ciasteczka na blachę, układać je w odstępach (bo trochę urosną). Wymieszać cukier z cynamonem. Posmarować ciasteczka białkiem i posypać cukrem z cynamonem. Wcisnąć rodzynki jako oczka i pestki dyni jako dziób kaczuszek. Piec ciasteczka 8-10 minut aż się trochę zarumienią, wystudzić.
    Smacznego!

środa, 13 marca 2013

Tarta ze szpinakiem i serem feta




To pierwsza wytrawna tarta jaką przygotowałam, jest propozycją dla wielkich miłośników szpinaku, bo to on i niewielka ilość sera feta są jej farszem. Ta tarta jest szybka do przygotowania i najlepsza na lekki obiad lub ciepłą kolację. Ja naszą przygotowałam wieczorem i zjedliśmy ją następnego dnia na obiad (i najbardziej smakowała mi właśnie taka odgrzana:-))



Składniki:

    Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

Z mąki, masła, żółtka i przypraw zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 min. Następnie wyłóż nim formę, nakłuj i podpiecz 10 min. w temp. 180 stopni C.

    Farsz:
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • kostka sera feta
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko + 1 białko
  • 150 ml słodkiej śmietanki 12 %
  • sól i pieprz

Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli wrzuć szpinak i duś pod przykryciem tak długo aż się całkowicie rozmrozi, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kostkę ser feta. Ze śmietany, jajka, białka i przypraw przygotuj sos (użyj niewielką ilość soli, bo przecież feta jest bardzo słona). Szpinak wyłóż na ciasto i zalej go sosem. Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni C.
   Smacznego!

sobota, 9 marca 2013

Torcik mandarynkowo-czekoladowy



Bardzo intensywne i bogate w smaku ciasto. Słodka masa z serka mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady; ciemny czekoladowo-migdałowy, lekko gorzkawy spód, a gdyby tego było mało ciasto jest nadziane i udekorowane  pysznymi kawałkami mandarynek gotowanych w słodkim syropie. Całość to idealne zestawienie smaków, aż żałuje, że to nie ja przygotowałam ten torcik, tylko zrobił go dla mnie mój Mąż jako niespodziankę z okazji Dnia Kobiet:-)



Składniki:

  Spód:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie płatków migdałowych

Gorzką czekoladę połam, wrzuć do rondelka i dodaj masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu żeby stopić i połączyć składniki. Migdały rozdrobnij w blenderze i wymieszaj z mąką. Roztrzep jajka i wlej do wystudzonej czekolady. Dosyp migdały z mąką i pomieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piecz 20 min. w temp. 180 stopni C.

  Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 6 mandarynek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)
  • 1 szkl. wody
  • 6 łyżeczek żelatyny

Mandarynki umyj, 2 pokrój na plastry, 2 obierz i podziel na kawałki, a z 2 pozostałych wyciśnij sok. Cukier z wodą podgrzej aż zrobi się syrop i włóż pokrojone w plastry mandarynki. Całość podgrzewaj 30 minut, a następnie wystudź w syropie. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj do mascarpone. Dołóż ubitą śmietanę i wsyp płatki migdałowe. Sok z mandarynek podgrzej i rozpuść w nim żelatynę, gdy ostygnie połącz go z masą. Na czekoladowy spód wyłóż kawałki mandarynek, a na nie wylej masę serową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem udekoruj torcik plastrami mandarynek z syropu.
      Smacznego!
   


wtorek, 5 marca 2013

Ciasto orzechowo-kokosowe



Orzechowo-kokosowy biszkopt przełożony kremem budyniowym i oblany kakaową polewą, to pyszne i delikatne, ale bardzo słodkie ciasto. Jeden kawałeczek w zupełności wystarczy do popołudniowej kawy żeby zaspokoić  zapotrzebowanie na cukier:-)




Składniki:

Ciasto:
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a gdy piana będzie błyszcząca dodać żółtka. Następnie po trochu, cały czas mieszając, wsypywać: zmielone orzechy, wiórki i proszek do pieczenia zmieszany z mąką. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części i wlać do 2 równych wyłożonych papierem do pieczenia blach. Piec 20 min. w temp. 180 stopni C. 

Krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 4  łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z budyniem, żółtkami i mąką ziemniaczaną-wlać do wrzącego mleka i mieszać tak długo aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać proszek na galaretkę-dokładnie rozmieszać. Gdy masa będzie zimna, zmiksować ją z margaryną.

Polewa kakaowa:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 1/2  łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
Margarynę wrzucić do rondelka-rozpuścić, wlać mleko, dodać cukier puder i kakao, całość doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Na jeden z placków wyłożyć krem budyniowy i przykryć go drugim plackiem. Ciasto udekorować polewą kakaową.
       Smacznego!