sobota, 27 kwietnia 2013

Rogaliki z musem jabłkowym



Najczęściej piekę rogale z powidłami śliwkowymi ,które mają wyrazisty słodko-gorzki smak i według mnie są nadzieniem idealnym:-) Jednak za radą koleżanki , która często swoje rogaliki nadziewa musem jabłkowym spróbowałam również tej wersji i przyznam, że jest to pomysł godny polecenia. Ciasto z którego je zrobiłam w swoim składzie nie ma jajek, dzięki czemu jest miękkie i  delikatne. To zdecydowanie mój ulubiony przepis do tego typu wypieków. Zachęcam do spróbowania :-)

   

Składniki:
( na około 50 średniej wielkości  rogalików)
  • 1 kg mąki
  • 450 g margaryny
  • 1 kostka drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania rogali
Margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać do nich cukier i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia., następnie dodać do nich mąkę, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę i wyrobić gładkie ciasto (nie trzeba go zostawiać do wyrośnięcia). Ciasto podzielić na części, rozwałkować i wyciąć średniej wielkości trójkąty, napełniać je musem jabłkowym i formować rogaliki. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasto z musem truskawkowym



Uwielbiam ciasta z truskawkami, najlepiej oczywiście jeśli są to owoce świeże, pachnące, soczyste i prosto z krzaczka, wtedy wystarczy tylko upiec biszkopt, ułożyć na nim truskawki, zalać je galaretką i idealny deser gotowy. No ale jest dopiero wczesna wiosna, w sklepie już co prawda można kupić truskawki, wyglądają nawet zachęcająco, ale niestety dobrze wiem, że są nafaszerowane jakimś sztucznym paskudztwem i nie warto ich jeszcze jeść. Tak więc jeżeli o tej porze roku mam ochotę na ciasto z dodatkiem truskawek to wybieram te mrożone i robię z nich pyszny mus...




Składniki:

   Biszkopt:

Biszkopt przygotowałam według tego przepisu.

   Mus truskawkowy:
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 3 szkl. wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżeczek cukru

W dużym garnku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić mrożone truskawki i gotować tak długo aż się rozmrożą, gdy już będą trochę rozgotowane dodatkowo rozdrobnić je widelcem, wsypać galaretkę, całość dokładnie wymieszać i zagotować. W 1 szklance wody rozpuścić budynie, posłodzić je 5 łyżeczkami cukru i wlać do truskawek-zagotować. Przestudzony mus wylać na zimny biszkopt.

   Dodatkowo:
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 paczki kwadratowych herbatników
  • 200 ml śmietany zakwaszanej 18% ( + 3 łyżki cukru pudru )
  • kilka kostek startej, mlecznej czekolady do dekoracji

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów, wyłożyć ją na zimny mus truskawkowy, a na nią ułożyć herbatniki.                    
Śmietanę zakwaszaną dokładnie wymieszać z cukrem pudrem na gładki krem i posmarować nią herbatniki. Całość udekorować wiórkami startej czekolady i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Smacznego!

czwartek, 18 kwietnia 2013

Przekładaniec budyniowy



Przyszła wiosna-nareszcie!

Dni są już dłuższe i przyjemnie ciepłe. Świeci słońce, ptaki wesoło śpiewają i wszystko budzi się do życia. Taka pogoda za oknem sprawia, że mam ochotę wybrać się na przejażdżkę rowerową albo na spacer i nie chce mi się spędzać długich godzin w kuchni na przygotowywaniu jakichś skomplikowanych dań albo wielowarstwowych ciast. No ale mimo to coś dobrego do kawy by się zjadło:-) I wtedy idealnym rozwiązaniem jest to oto ciasto. Przygotowuje się je szybko i jest naprawdę pyszne. Kruchy kakaowy spód, budyń i masa z serka homogenizowanego-ot i cała filozofia:-) Efekt znakomity i pozostaje nam jeszcze dużo wolnego czasu żeby spędzić go na świeżym powietrzu i w pełni cieszyć się  upragnioną wiosną.

























Składniki:

Ciasto:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
Masło, cukier i jajko utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać do niej mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę.

Masy do przełożenia:
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem ( na 0,5 l mleka)
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
Budyń śmietankowy ugotować wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na kakaowe ciasto.
Budyń czekoladowy w proszku dodać do serków homogenizowanych, wbić jajko i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na budyń śmietankowy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić ( najlepsze jest następnego dnia ).
      Smacznego!

sobota, 13 kwietnia 2013

Marynowany ser feta w ziołach



Ser feta przygotowany w taki sposób pierwszy raz jadłam na rodzinnej uroczystości u kuzynki mojego Męża...i się w nim zakochałam :-) Wcześniej widywałam go na sklepowych półkach i nawet kiedyś spróbowałam, ale jego smak nie miał porównania do takiego przygotowanego samodzielnie w domu. Ten ser, ze swoim intensywnym ziołowo-słonym smakiem, idealnie nadaje się jako przekąska do kieliszka wina, lub jako dodatek do mięsa czy greckiej sałatki. Ja oliwę w której feta jest znużona wykorzystuję jako sos do sałaty lub podsmażam na niej mięso, bo przechodzi ona aromatem czosnku i ziół. A gdy ser zamarynujemy w jakimś ładnym i ciekawie wyglądającym słoiczku stanie się on ozdobą stołu na każdym domowym przyjęciu. 



Składniki:
(Porcja na 2 nieduże, ozdobne słoiczki, takie jak na zdjęciach) 
  • 1 opakowanie (270 g) sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ok. 0,5 l oliwy z oliwek
  • kilka oliwek nadziewanych pastą paprykową do dekoracji

Ser feta pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać suszone zioła i panierować w nich dokładnie kostki sera. Tak przygotowaną fetę wrzucać do słoika, co jakiś czas wkładać kilka oliwek do dekoracji i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalać dobrej jakości oliwą z oliwek i odstawić przynajmniej na 1 dzień do lodówki.
     Smacznego!


środa, 10 kwietnia 2013

Bakaliowe trufelki



Chrupiące i pełne bakalii czekoladowe kuleczki doskonałe do popołudniowej kawy, które mają tylko jedna wadę...zawsze jest ich za mało, niezależnie od tego jak dużą ilość zrobię...;-)



Składniki:
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 6 herbatników
  • 1 łyżka masła
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła, wsypać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Z masy czekoladowo-bakaliowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w małych papilotkach (jeżeli takich nie macie to wystarczy blaszka wyłożona papierem do pieczenia, na której będziecie układać przygotowane kuleczki) i posypać je wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane trufelki włożyć na 1,5 godziny do lodówki aby dobrze stężały.
     Smacznego!

niedziela, 7 kwietnia 2013

Bułeczki jogurtowe



Dziś przepis na pyszne bułeczki jogurtowe, doskonałe na leniwe, niedzielne śniadanie. Mają chrupiącą skórkę, delikatny maślano-jogurtowy smak i są obsypane makiem. Z przepisu który podaje otrzymacie 15 idealnych, niewielkich bułeczek, przyznam szczerze, że ja zrobiłam 10 dużych i wyszły mi troszkę zbyt płaskie, ale to nie zmieniło ich pysznego smaku:-)



Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 6 dag masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 1 łyżka maku do posypania bułeczek

Wszystkie sypkie składniki wrzucić do miski, następnie wlać składniki płynne (powinny być w temperaturze pokojowej, masło roztopić i przestudzić), zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części, uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze na 40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C.
     Smacznego!

czwartek, 4 kwietnia 2013

Makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym



Na pewno każdy kto lubi szpinak ma swój własny sposób na przygotowanie takiego (albo bardzo podobnego) sosu do makaronu. Mój jest banalnie prosty, szybki i pyszny. A robię go tak...



Składniki:

  • 500 g dowolnego makaronu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie (600 g) szpinaku mrożonego
  • 1 kostka serka topionego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 30 dag boczku pażonego
  • sól i pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na suchej patelni wysmażyć, pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę, a gdy będzie szklista wrzucić szpinak. Całość dusić pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietanę i wrzucić serek topiony. Sos gotować aż trochę zgęstnieje a ser całkowicie się rozpuści, przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem.
     Smacznego!