niedziela, 26 maja 2013

Cielaczek



To kakaowe ucierane ciasto z kleksami słodkiej masy serowej, swoim wyglądem faktycznie przypomina cielaczka :-) a smakiem pyszny delikatny sernik, tylko że jego przygotowanie wymaga znacznie mniej czasu. A to dlatego, że wszystkie składniki ucieramy mikserem (zarówno składniki ciasta jak i masy serowej) i pieczemy go krócej niż taki klasyczny sernik, co ma ogromne znaczenie kiedy dopada nas ochota na kawałek pysznego domowego ciasta :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oliwy
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

W dużej misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę, następnie wlać oliwę, mleko i dokładnie wymieszać, a na koniec wsypać przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakaem i jeszcze chwilę ubijać.


Masa serowa:
  • 1/2 kg zmielonego sera
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

Żółtka, margarynę i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą, jednolitą masę, następnie dodać ser, cukier waniliowy i proszek budyniowy-dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z serową masą (najlepiej łyżką, nie mikserem).
Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylać kakaowe ciasto, a na nie wykładać łyżką kleksy masy serowej. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 45 minut.
     Smacznego!



niedziela, 19 maja 2013

Kruche ciasteczka z rabarbarem

























Oto przepis na szybkie ciasteczka z rabarbarem które upiekłam dziś rano do popołudniowej kawy, są pyszne, kruche z delikatnie kwaskowym rabarbarowym nadzieniem:-)



Składniki:
(przepis na 60 ciasteczek)

Ciasto kruche:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
Ponadto:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 szkl. cukru 
  • cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie rabarbar obrać, pokroić w paski i zasypać szklanką cukru, odstawić na 20-30 minut żeby puścił sok, następnie odsączyć go na sitku. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i pokroić na niewielkie kwadraty. Odsączony rabarbar układać na środku kwadratów i zawijać ich dwa przeciwległe rogi kopertowo. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Upieczone i wystudzone ciastka posypać cukrem pudrem.

          Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Czas na piknik z home&you - półmetek!

czwartek, 9 maja 2013

Bułeczki cebulowe



Po mojej kilkudniowej nieobecności na blogu, spowodowanej okropnym, nie pozwalającym ruszyć się na krok z łóżka przeziębieniem, nareszcie wracam do świata żywych :-) Wracam z nowymi siłami i nowym, fantastycznym przepisem na bułeczki cebulowe. Są one pyszne, aromatyczne oraz banalnie proste i gdyby nie to, że ciasto drożdżowe potrzebuje czasu żeby wyrosnąć, byłby on również szybki w przygotowaniu :-) Bułeczki idealnie nadają się na majówkowy piknik, lub jako "przegryzka" do kiełbaski albo jakiegoś mięsa z grilla :-) Mi jednak najbardziej zasmakowała prosta wersja z masłem i pomidorem... Mmm... Pycha :-)



Składniki:

(na 16 średniej wielkości bułeczek)
  • 6 szkl. mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 1\2 szkl. letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 1 1\2 szkl. letniej wody

Cebulę drobno posiekać i zeszklic na 1 łyżce masła, ostudzić. Mleko, wodę, cukier i sól wymieszać w osobnym naczyniu. Drożdże połączyć z mąką i pozostałym masłem w dużej misce, dodać płynne składniki i cebulę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym  miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Uformować bułeczki, układać je na blaszce opruszonej mąką, przykryć i odstawić jeszcze na 30 minut, żeby trochę podrosły. Piec około 25 minut w temp. 200 stopni C.

Smacznego!
























Ten przepis bierze udział w akcji:

                                       

środa, 1 maja 2013

Szarlotka



Od dłuższego czasu szukałam prostego i szybkiego przepisu na szarlotkę z wykorzystaniem musu jabłkowego, którego w tym roku zrobiłam spory zapas, no i znalazłam go na blogu "Rodzina w kuchni". Ciasto jest pyszne, ja dodałam jeszcze do niego cukier waniliowy, który do kruchego ciasta na szarlotkę bardzo mi pasuje:-)

























Składniki:
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 6 łyżek śmietany zakwaszanej 18%
Do miski przesiać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i posiekane masło-całość  dokładnie wymieszać, wbić jajka i wlać śmietanę. Zagnieść elastyczne ciasto, podzielić je na dwie równe części i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować jedną z nich i przełożyć ją na blaszkę o wymiarach 28x36,  wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Dodatkowo:
  • 1 l musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta
Mus przełożyć do garnka, wsypać cynamon i delikatnie podgrzać, następnie wyłożyć go na podpieczony placek (omijając jego brzegi).
Drugą część ciasta rozwałkować i rozłożyć na musie jabłkowym dociskając brzegi. Tak przygotowany placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut aż się zarumieni, a gdy wystygnie posypać go obficie cukrem pudrem.
   Smacznego!