niedziela, 30 czerwca 2013

Torcik jogurtowo-truskawkowy




Sezon truskawkowy pomału dobiega końca, a na moim blogu nie pojawił się jeszcze żaden przepis na ciasto z dodatkiem tych pysznych owoców. Postanowiłam więc szybko  nadrobić zaległości i upiekłam ten bardzo delikatny i rozpływający się w ustach torcik jogurtowo-truskawkowy.



Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, dodać oliwę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie przesiać mąki i razem z proszkiem do pieczenia dodać je do wcześniej utartych składników-wszystko razem delikatnie pomieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i piec przez 30 minut w temp. 180 stopni C.

Masa jogurtowa:
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 1 kg truskawek
3 galaretki ugotować w 1/2 l wody, wystudzić je i tężejące połączyć z jogurtem naturalnym. Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Połowę jogurtowej masy wyłożyć na jeden biszkoptowy krążek, pokroić kilka truskawek i wcisnąć je w masę, a następnie przykryć całość drugim biszkoptem na który wyłożyć resztę masy. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 1 godz. do lodówki żeby masa stężała. W tym czasie 1 galaretkę ugotować w 1 szkl. wody i pozostawić do wystudzenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki udekorować je połówkami truskawek i zalać tężejącą galaretką.
Smacznego!




 



















Już drugi raz otrzymałam nominację do Liebster Blog Award tym razem z bloga Agusiowe Gotowanie :-) Dziękuję bardzo! A oto odpowiedzi na zadane mi pytania:

1.Wizyta teściowej za godzine-czym ją poczęstujesz?
Kawą rozpuszczalną z mlekiem, no i czymś "do kawy", bo to zawsze mam w domu:-)
2.Czy widzisz siebie jako szefa kuchni w restauracji?
Raczej nie, bo to nigdy nie było moim marzeniem, lubię gotować dla mnie i moich bliskich.
3.Czy uczysz/uczyłabyś dzieci gotowania od najmłodszych lat?
Myślę, że będę uczyła:-)
4.Pikantnie czy łagodnie?
Łagodnie.
5.Czy lubisz pomoc podczas gotowania,czy raczej jesteś Zosią-Samosią?
Zdecydowanie jestem Zosią-Samosią.
6.W kuchni wzorujesz się na...
Nie ma nikogo konkretnego.
7.Wymarzony sprzęt kuchenny,który chciałabyś posiadać?
Robot kuchenny KitchenAid:-)













8.Smażone,gotowane czy pieczone?
Pieczone.
9.Marzycielka czy realistka?
Realistka.
10.Kuchnia jakiego kraju najbardziej Cię fascynuje?
Kuchnia grecka, włoska, generalnie śródziemnomorska.
11.Jesteś wytrącona z równowagi,gdy...
Ktoś przeszkadza mi w kuchni.

Nominowane przeze mnie blogi, oraz moje pytania znajdziesz w tym poście. 

środa, 26 czerwca 2013

Likier krówkowy



Nigdy wcześniej nie robiłam likieru, ten krówkowy jest moim pierwszym... i zapewniam Was, że nie ostatnim:-) Jego przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Taki własnoręcznie zrobiony likier, w ciekawej butelce, ładnie zapakowany idealnie nadaje się na prezent, np dla mamy, babci, cioci... Bo likier to raczej taki bardziej kobiecy, delikatny i słodki trunek. Jednak ten który przygotowałam zyskał również aprobatę męskiej części mojej rodziny:-)
























Składniki:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml wódki
Kawę przygotować w 1/3 szklanki wody. Masę krówkową przełożyć do miski, wlać do niej kawę i razem zmiksować, dodać śmietanę, alkohol i miksować chwilę aż składniki się dobrze połączą. Tak przygotowany likier przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce minium na 4 dni.
    Smacznego!;)


    

sobota, 22 czerwca 2013

Ogórkowy chłodnik z rzodkiewką i pieczone ziemniaczki



To propozycja obiadowa na upalną, letnią sobotę. Chłodnik jest orzeźwiający i idealny na lekki obiad, a ziemniaczki są pyszne i doskonale się nadają nie tylko jako dodatek obiadowy ale również jako przekąska, np przy grillu (doskonale smakują z sosem czosnkowym). Pycha!



Ogórkowy chłodnik z rzodkiewką

Składniki:
  • 1 l maślanki
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • sól, pieprz
Ogórki (obrane ze skórki) i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zalać maślanką. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do zupy, całość przyprawić solą i pieprzem-schłodzić.



Pieczone ziemniaczki

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej żeby były małe)
  • 1 cebula
  • 1/2  pęczka koperku
  • 30 dag boczku pażonego
  • przyprawa do ziemniaków
  • masło
Ziemniaki wyszorować szczoteczką i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (mogą być lekko
nie dogotowane). Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć razem na suchej patelni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, tak by jej brzegi wystawały na zewnątrz i można było je później zamknąć. Na folii ułożyć warstwę ugotowanych ziemniaków i posypać je wiórkami masła, cebulą  z boczkiem, posiekanym koperkiem i łyżeczką przyprawy do ziemniaków. Następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaczków i znowu posypać je wiórkami masła, cebulą ... itd. Całość szczelnie osłonić wystającą z naczynia folią i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 15-20 minut.



Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:


czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto Stefania




Kiedy temperatura za oknem przekracza 30 stopni C i nie mam ochoty dodatkowo dogrzewać kuchni gorącym powietrzem buchającym z piekarnika, robię wtedy ciasto nie wymagające pieczenia, na przykład taką oto Stefankę, (bo tak potocznie nazywamy w domu to ciasto:-))



Składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 szk. cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 50 szt. herbatników
  • 1 czekolada mleczna (jako polewa)
  • kolorowa posypka

Mleko, masło i cukier włożyć do garnka, zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę manny, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 28x36 wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć herbatniki i wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć (lekko dociskając) kolejną warstwę ciastek. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, a gdy wystygnie polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i udekorować posypką.
    Smacznego!


 

sobota, 15 czerwca 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami



Sernik na zimno od zawsze kojarzył mi się z lekkim, delikatnym jak puch letnim ciastem. Do czasu aż spróbowałam sernika przygotowanego według tego przepisu, jest on ciężki od ilości użytego w nim   sera i bardzo intensywny w smaku, ale przy tym pyszny i delikatny jak pianka. Proporcje które podaję w przepisie są na naprawdę dużą i głęboką blachę ( ja użyłam największej jaką miałam a i tak obawiałam się, że nie starczy mi miejsca na galaretkę). Można oczywiście zmniejszyć proporcje o połowę, ale nie radzę, bo gwarantuję, że ciasto zniknie w mgnieniu oka:-)




Składniki:

Spód:
  • 25 szt. okrągłych biszkoptów (ilość zależna od wielkości blachy)
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ściśle jeden obok drugiego biszkopty.

Masa serowa:
  • 1,5 kg sera mielonego (we wiaderku)
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 i 1/3 paczki żelatyny
  • 5 jaj
Żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać ser i dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku i przestudzoną dodać do reszty składników-wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową, następnie przelać ją na wyłożone na blaszce biszkopty.

Dodatkowo:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej. Galaretki ugotować w 1 litrze wody połączonym z syropem pozostałym od brzoskwiń, gdy przestygną zalać nimi owoce. Tak przygotowane ciasto przechowywać w lodówce.
   Smacznego!

wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto 3 Bit



Pyszne, efektowne i bardzo słodkie ciasto nie wymagające od nas zbyt wielkich umiejętności, ani też dużego nakładu pracy, ponieważ częściowo składa się z gotowych produktów (czasem trzeba sobie ułatwić i usprawnić pracę ;-)). Naszym zadaniem jest tylko upieczenie biszkoptu, ubicie śmietany i poskładanie wszystkich elementów ciasta w jedną przepyszną całość:-)



Składniki:

Biszkopt:

Upiec biszkopt na blaszce o wymiarach 28x36 ze swojego ulubionego przepisu, ja wykorzystałam ten.

Krem: 
  • 1/2 l śmietanki 30 %
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 8 kostek czekolady deserowej
Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixów na sztywno, czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do śmietany i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:
  • 2 puszki masy krówkowej
  • 75 szt. dużych  herbatników
Na upieczonym i wystudzonym biszkopcie rozsmarować jedną puszkę masy krówkowej (ja ją wcześniej lekko podgrzałam, żeby móc ją łatwiej rozsmarować), przykryć ją ułożonymi jeden obok drugiego herbatnikami. Następnie wyłożyć na nie drugą puszkę masy i ponownie herbatniki. Przykryć je przygotowanym kremem śmietanowym i ułożyć na nim ostatnią część herbatników. Tak przygotowane ciasto udekorować. (Ja roztopiłam kilka kostek czekolady deserowej i polałam nią ciasto).
    Smacznego!

czwartek, 6 czerwca 2013

Liebster Blog Award


Ku mojej wielkiej uciesze zostałam nominowana przez paniąmagoga z bloga Smaki ogrodu do wyróżnienia "Liebster Blog Award". Dziękuję bardzo!
Wyróżnienie to jest otrzymywane od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę"  ( tym bardziej mnie ono cieszy :-)). Osoba wytypowana odpowiada na 11 pytań, a następnie nominuje kolejnych 11 osób i zadaje im 11 nowych pytań.
Najlepiej nominować osoby które dopiero rozpoczynają blogowanie i potrzebują małej promocji:-)

Nie możemy natomiast nominować osoby która wyróżniła nas.

Oto pytania od panimagoga i moje odpowiedzi:
1. Dla ilu osób gotujesz na codzień?
Ze mną dla 5 osób.

2. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne?
Z książek, gazet, programów o tematyce kulinarnej, internetu, a także zbieram ciekawe przepisy od rodziny, znajomych. Wszystko może być inspiracją.

3. Ulubione warzywo?
Kalafior.

4. Twoje popisowe danie?
Lasagne, a z ciast sernik.

5. Ostatnio kupiona książka kulinarna?
" kuchnia polska 1000 najlepszych przepisów"

6. Śpiewasz przy gotowaniu?
Raczej nie :-)

7. Twoja największa wpadka kulinarna?
Biszkopt płaski jak naleśnik...

8. Książka czy film?
Zdecydowanie książka!

9. Ile godzin dziennie poświęcasz na gotowanie i pieczenie?
Niestety nie tak dużo jak bym chciała:-(

10. Kot czy pies?
Kot!:)

(mój Maniek)

11. Ulubiona przekąska?
Grzanki z masełkiem czosnkowym.


A oto moje nominacje:

1. szalonapatelnia.blogspot.com
2. emiolecooking.blogspot.com
3. mybettermeals.blogspot.com
4. smakowitypocalunek.blogspot.com
5. gospodynimiejska.blogspot.com
6. katarzynagotuje.blogspot.com
7. garnkomania.blogspot.com
8. makebakingeasier.blogspot.com
9. thisflavour.blogspot.com
10. studenci-gotuja.blogspot.com
11. teczkakucharska.blogspot.com.

Oraz pytania do Nominowanych:

1. Dlaczego zdecydowałaś się prowadzić blog kulinarny?
2. Smak zapamiętany z dzieciństwa?
3. Kawa czy herbata?
4. Twój ulubiony deser?
5. Najtrudniejsza i najbardziej czasochłonna potrawa jaką przygotowałaś?
6. Jakiej potrawy zawsze chciałaś spróbować ale jeszcze nie miałaś ku temu okazji?
7. Twoje popisowe danie?
8. Jeśli czekolada to mleczna czy deserowa?
9. Do kawy obowiązkowo ciasteczko czy niekoniecznie? :-)
10. Zawsze widzisz szklankę do połowy pustą czy pełną?
11. Blog kulinarny do którego zaglądasz najczęściej?


środa, 5 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem



Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego roznoszący się po całym domu (jak pewnie większość z Was). Według mnie najlepsze jest właśnie to dodatkiem rabarbaru, albo śliwek-klasyka gatunku:-) Na śliwki jeszcze trochę muszę poczekać, ale sezon rabarbarowy trwa więc trzeba go w pełni wykorzystać i nacieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem domowego drożdżowego ciasta z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodką, chrupiącą kruszonką. Pycha...



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 8 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże, posypać je łyżką cukru i wlać 1/3 podgrzanego mleka, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aż zaczną się pienić. Tłuszcz stopić w pozostałym mleku, dodać resztę cukru i szczyptę soli, wbić jajko i całość wymieszać. Mieszankę wlać do zaczynu, dokładnie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Kruszonka:
  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 250 g margaryny
  • 10 łyżek cukru
Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ze sobą zagnieść.

Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
Łodygi rabarbaru obrać i pokroić w 1,5 cm kawałki, zasypać cukrem i zostawić je na około 20 minut, następnie odsączyć z nadmiaru soku.
Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę wyłożyć ciasto, na nim równomiernie rozłożyć rabarbar i całość obficie posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto piec przez 45 min. w temp. 200 stopni C.
     Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach: 



sobota, 1 czerwca 2013

Ryżowa sałatka z kurczakiem



Oto moja propozycja na pierwszą w sezonie wiosennym sałatkę z dodatkiem nowalijek. Jest bardzo świeża i lekka, a ponieważ w swoim składzie ma ryż i mięso z piersi kurczaka jest również sycąca. Gorąco zachęcam do spróbowania:-)



Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 2 duże pomidory
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, suszona bazylia
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawić do wystygnięcia. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić: solą, pieprzem i suszoną bazylią, usmażyć na oleju. Pomidory i ogórka pokroić w kostkę, a szczypior drobno posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać.
   Smacznego!