środa, 31 lipca 2013

Makaronowa zapiekanka z fasolką szparagową




Duży urodzaj fasolki szparagowej sprawił, że wykorzystuję ją na przeróżne sposoby, jednym z moich pomysłów jest ta oto zapiekanka... 



Składniki:
  • 400 g makaronu penne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej i zielonej)
  • 50 g sera topionego śmietankowego
  • 200 g żółtego sera (do starcia na wierzch zapiekanki)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić go i przelać zimną wodą. Fasolę pokroić w 3 cm kawałki i również ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć ją na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą. Następnie zalać ją śmietanką i dusić na małym ogniu. Dodać ser topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, całość doprowadzić do wrzenia. Makaron i fasolkę  wrzucić do miski, wlać sos z kurczakiem i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego makaron z dodatkami, posypać go startym, żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około 20 minut.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcji:

niedziela, 28 lipca 2013

Kawa mrożona



A oto kawa mrożona przygotowana przez mojego Męża:-) Idealna na dzisiejsze, upalne popołudnie...

>

Składniki:
(na 2 kawy)
  • 5oo ml zimnego mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 kieliszki likieru kawowego
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • bita śmietana w sprayu i kakao do dekoracji

Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać kawę i cukier-zblendować. Do 2 wysokich szklanek wlać po  kieliszku likieru, wrzucić po dwie kulki lodów i zalać przygotowaną kawą z mlekiem. Tak przygotowaną kawę udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.
Smacznego!




sobota, 27 lipca 2013

Porzeczkowe przetwory



Prawie cały miniony weekend spędziłam w kuchni "zamykając lato w słoikach", czyli robiąc przetwory:-) Domowe dżemy, konfitury czy galaretki nie mają sobie równych. Wiadomo, że z domowymi przetworami jest sporo pracy, obieranie i drylowanie owoców, wyparzanie słoików, to wszystko zabiera trochę czasu i skłamałabym twierdząc, że lubię powyższe czynności. Jednak zapach wydobywający się z bulgocącego garnka z konfiturą wynagradza mi wszystko:-)                              
Nie wiem jak Wy ale ja czuję ogromną satysfakcję gdy zimą mogę posłodzić herbatę własnoręcznie przygotowaną konfiturą, czy też nadziać ciasteczka bądź rogaliki zrobionym latem dżemem. I niezmiernie cieszy mnie widok zapełniających się półek w spiżarni:-))) A oto efekty mojej pracy...


Konfitura z czarnej porzeczki
(proporcje na 7 słoiczków takich jak na zdjęciu)


Składniki:
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 1 szkl. wody
Porzeczki umyć i pozbawić szypułek. Wodę zagotować w garnku z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Gdy ostygnie dodać do niego porzeczki i gotować 5 minut. Odstawić na 1 dobę. Następnego dnia dogotować konfiturę, aż owoce się zeszklą. Ostudzić ją, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. 
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska 1000 najlepszych przepisów"


Konfitura z czerwonej porzeczki
(proporcje na 7 słoiczków takich jak na zdjęciu)


Składniki:
  • 2,5 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 200 ml wody
Owoce umyć i pozbawić szypułek. Wraz z 200 ml wody doprowadzić je pod przykryciem do wrzenia. Gotować owoce do miękkości około 15 minut, następnie przetrzeć je przez metalowe sitko (w ten sposób pozbędziemy się nasionek i skórek). Przetarte porzeczki wymieszać w dużym garnku z cukrem żelującym. Ustawić garnek na kuchence i doprowadzić przecier do wrzenia, ciągle mieszając. Konfiturę gotować 5 minut na silnym ogniu, gorącą napełnić wyparzone słoiki i zamknąć.


Różowa galaretka porzeczkowa
(proporcje na 3 słoiczki takie jak na zdjęciu)


Składniki:
  • 1,5 kg białych porzeczek
  • 3 wiśnie
  • 2/3 kg cukru żelującego 1:1
  • 200 ml wody
Owoce umyć i pozbawić szypułek (wiśni nie drylować), następnie wlać do garnka 200 ml wody, wrzucić owoce, przykryć i doprowadzić je do wrzenia. Gotować owoce do miękkości około 15 minut. Sitko do przecierania owoców wyłożyć gazą i umieścić je nad dużą miską lub garnkiem.  Owoce wrzucić na sitko i dokładnie odsączyć (ale nie przecierać) a najlepiej tak je zostawić na całą noc. W uzyskanym soku rozpuścić cukier żelujący, doprowadzić go do wrzenia i gotować 5 minut. Gorącą masą napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Smacznego!

Przepisy na: konfiturę z czerwonej porzeczki i na różową galaretkę (po moich małych modyfikacjach) pochodzą z książki "Dżemy, marmolady, galaretki" H. Gerlach

>

czwartek, 25 lipca 2013

Nalewka miętowa



Dziś na blogu nalewka miętowa przygotowana własnoręcznie przez mojego Męża. Jak powszechnie wiadomo nalewki poza walorami smakowymi (ta miętowa jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna:-)) posiadają również właściwości lecznicze i zdrowotne. Działają rozgrzewająco, ułatwiają trawienie i uspokajają skołatane nerwy. Natomiast w okresie letnim taka nalewka miętowa z dodatkiem kostek lodu staje się bardzo smakowitym, orzeźwiającym drinkiem:-)

 

Składniki:
  • 1 szkl. świeżych liści mięty
  • 10 dag cukru
  • 100 ml wody
  • 1 l wódki

Liście mięty umyć, wysuszyć i wrzucić do szklanego słoja. Zalać je alkoholem i odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu przygotować syrop z gorącej wody i cukru. Liście mięty odsączyć i odcisnąć, a uzyskany płyn wymieszać z przestudzonym syropem. Następnie nalewkę przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
Na zdrowie!:-)




Ten przepis bierze udział w akcji:



niedziela, 21 lipca 2013

Kokosowa granola z suszoną żurawiną i rodzynkami



Wielokrotnie na różnych blagach spotykałam się z przepisami na domową granolę, która jest zdrowa, sycąca i o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie. Przyszła wreszcie pora żebym i ja przygotowała własną wariację na temat tego śniadaniowego przysmaku. No może tak nie do końca własną, bo granolę robiłam pierwszy raz i posiłkowałam się przepisem pochodzącym z tego bloga. Moja granola  wyszła pyszna, chrupiąca z delikatnym kokosowo-pomarańczowym aromatem i przyznam się, że jem ją nie tylko na śniadanie z dodatkiem jogurtu, ale zdarza mi się  także wyjadać ją łyżką ze słoiczka kiedy mam ochotę na słodką, ale zdrową przekąskę;-)



Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 80 g masła
  • 7 łyżek miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika wymieszać w misce. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy, startą skórką pomarańczową i szczyptą soli. Następnie to wszystko wlać do miski z suchymi składnikami i bardzo dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią cienką warstwą wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec granolę 15 minut, następnie otworzyć piekarnik, przemieszać wszystkie składniki aby się ze sobą nie posklejały i piec ją jeszcze 15 minut. Upieczoną granolę wymieszać z żurawiną i rodzynkami.
Smacznego!




wtorek, 16 lipca 2013

Kakaowe ciasto z wiśniami i czekoladową kruszonką



Kakaowe ciasto zdecydowanie należy do moich ulubionych, a kiedy jest upieczone z dodatkiem wiśni i obficie obsypane obłędnie czekoladową kruszonką, to mogę otwarcie przyznać, że nie poprzestanę  na zjedzeniu jednego kawałka;-)
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu domowe-wypieki i od razu wiedziałam, że muszę je upiec jak najprędzej, tylko, że zamiast truskawek, które były w oryginalnym przepisie, użyłam wiśni które do kakaowego ciasta pasują idealnie:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao-odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo dodawać do niej cukier. Następnie dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i wlać jogurt z olejem. Dodać mąkę z kakao w kilku porcjach, delikatnie mieszając (tylko do połączenia składników).



Kruszonka:
  • 150 g margaryny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 180 g mąki
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • szczypta soli
Margarynę razem z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami. Dodać ciepłą, roztopioną margarynę z czekoladą i zagnieść kruszonkę. Odstawić.

Dodatkowo:
  • 1 kg wiśni (lub innych dowolnych owoców)
Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28x36 wylać ciasto, na nim równomiernie rozłożyć wiśnie i posypać je czekoladową kruszonką. Całość piec przez 45 min w temp. 180 stopni C (najlepiej wykonać test "suchego patyczka").

Smacznego!





Ten przepis bierze udział w akcji



sobota, 13 lipca 2013

Grysikowe ciasto z porzeczkami



Tego lata w naszym ogrodzie wielki urodzaj porzeczek, więc dzisiaj kolejny przepis na ciasto z dodatkiem tych właśnie owoców:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru 
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, stale miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać ze szczyptą soli,  proszkiem do pieczenia,  proszkiem budyniowym i połączyć z masą jajeczną. Dokładnie wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę.

Masa grysikowa:

  • 5 białek
  • 500 g słodkiej śmietanki 18%
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g kaszy manny
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a gdy piana będzie błyszcząca wlać śmietankę. Następnie stopniowo wsypywać budyń oraz kaszkę, wszystko dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1/2 kg czarnych i czerwonych porzeczek
Blachę o wymiarach dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i wykleić nią dno blachy. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez około 15 minut.
Na podpieczony spód wylać masę grysikową, na nią równomiernie wyłożyć owoce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Całość piec przez 50 min. temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!




środa, 10 lipca 2013

Chrupkie ciasteczka owsiane



Orzechy, czekolada i płatki owsiane, to bardzo smakowite połączenie składników sprawia, że nie sposób oderwać się od tych pysznych i chrupiących (ale niekoniecznie dietetycznych;-)) owsianych ciasteczek.

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki o której już pisałam w tym poście.



Składniki:
(na 26 sztuk)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. płatków owsianych
  • 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Utrzeć mikserem gładką masę z masła i brązowego cukru. Wbić jajko i wymieszać. Wsypać mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, sól i dalej ucierać (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodać  pokrojoną w małą kostkę czekoladę i orzechy, całość delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść na nią łyżką, (najlepiej namoczoną w wodzie), niewielkie porcje ciasta w odstępach 3 cm (ponieważ podczas pieczenia ciasteczka się trochę rozleją). Ciastka piec około 15 minut w temp. 180 stopni C. Następnie odstawić je aby przestygły na blaszce i przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły.

Smacznego!




poniedziałek, 8 lipca 2013

Sałatka ziemniaczana



Banalnie prosta, składająca się zaledwie z kilku produktów, pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sałatka. Robię ją zawsze jako dodatek do dań z grilla.

 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 8 ogórków kiszonych
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do sosu tzatziki
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek majonezu

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Wystudzone ziemniaki i ogórki pokroić w dużą kostkę, koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez, przyprawę do sosu tzatziki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na 2-3 godziny żeby smaki "się przegryzły"(najlepsza jest następnego dnia).
Smacznego!




piątek, 5 lipca 2013

Drożdżowe racuszki z porzeczkami



Dziś drożdżowe racuszki z sezonowym dodatkiem, białymi i czerwonymi porzeczkami. Takie racuchy uwielbia mój Mąż, zawsze powtarza, że przypominają mu przedszkolne czasy:-) więc zdarza się, że pozwalam mu znowu poczuć się małym chłopcem i robię je specjalnie dla niego;-)



Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 30 dag porzeczek 
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Drożdże rozkruszyć i posypać cukrem, mleko podgrzać i wlać do drożdży-dokładnie wymieszać. Jajka wbić do oddzielnej miseczki, posolić, rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników, na końcu do zaczynu przesiać mąkę. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie wsypać do niego porzeczki. Na patelni rozgrzać olej, dużą łyżką nabierać ciasto i smażyć niewielkie placuszki na rumiano. Przed podaniem posypać je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!






środa, 3 lipca 2013

Gotowany sernik na herbatnikach



Ostatnio bardzo często przygotowuję ciasta do których wykorzystuję herbatniki, jak już wcześniej wspomniałam jest to doskonały sposób żeby usprawnić sobie pracę:-)
Ten przepis pochodzi z tego bloga i bardzo mnie zaintrygował, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam sernika który gotuje się w garnku... Przepis wypróbowałam i zapewniam, że efekt końcowy jest zaskakująco pyszny:-)

 

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 kostka margaryny 
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka 
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 50 herbatników (ich ilość zależy od wielkości blachy)
  • czekolada mleczna (jako polewa)


Margarynę rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, na koniec wlać margarynę. Tak przygotowaną masę serową przelać do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. W zimnym mleku rozprowadzić proszek budyniowy i wlać go do masy gdy zacznie bulgotać-całość zagotować. Blaszkę o wymiarach 28x36 wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej herbatniki jeden obok drugiego. Na herbatniki wylać gorącą masę i przykryć ją pozostałymi ciastkami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce, gdy będzie zimne polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!